Cindy Van Paesschen en Jos Vekemans een dik jaar geleden bij de aankondiging dat Cindy zich bij Heerlijk Zoersel zou aansluiten. Beiden zijn nu uit de partij gezet.© rr

Week na Cindy Van Paesschen neemt Heerlijk Zoersel nu ook afscheid van voorzitter Jos Vekemans

Zoersel -

Het partijbestuur van Heerlijk Zoersel heeft beslist om afscheid te nemen van partijvoorzitter en medestichter Jos Vekemans. De partij spreekt over een diepe vertrouwensbreuk. Vorige week werd onder dezelfde bewoordingen al afscheid genomen van ex-schepen Cindy Van Paesschen en haar partner Ben Van Ocken. Net als Van Paesschen gaat Vekemans nu als onafhankelijke zetelen.

Kristin Matthyssen

Jos Vekemans richtte elf jaar geleden samen met enkele medestanders de partij Heerlijk Zoersel op na zijn vertrek uit de voormalige VLD. De gemeenteraadsverkiezingen waren toen al snel op komst en de partij haalde nipt geen zetel.

In 2018 kon Heerlijk Zoersel wel 11,7% van de Zoerselse kiezers overtuigen en zo drie zetels veroveren. Jos Vekemans had als lijsttrekker 498 voorkeurstemmen, veruit de meeste van de partij. Ook Tom Sleeuwaert en Charlotte Vercruyssen raakten verkozen. In januari 2022 raakte bekend dat ex-schepen Cindy Van Paesschen die na haar vertrek bij N-VA als onafhankelijke zetelde, zich aansloot bij Heerlijk Zoersel.

Nog een prettig moment met Cindy Van Paesschen, Jos Vekemans en Charlotte Vercruyssen tijdens het dartstornooi op de Risschotse Feesten vorig jaar.© rr

“We hebben een straffe ploeg enthousiaste bestuursleden en mandatarissen. Heerlijk Zoersel is klaar om in 2024 het verschil te maken in onze gemeente. Het bestuur betreurt daarom dat het zover is moeten komen, maar wanneer er geen vertrouwen meer is in de voorzitter, kun je als ploeg niet verder”, aldus fractievoorzitter Tom Sleeuwaert. “De drive van alle sterk gemotiveerde bestuursleden om de Zoerselaar een ander en beter beleid te geven, is enorm en dus was deze moeilijke beslissing de enige mogelijke optie.”

Dienstbetoon

Jos Vekemans is teleurgesteld en zegt dat er onderliggend een machtsstrijd meespeelt in de aanloop naar 2024. Volgens hem hoopt Heerlijk Zoersel mee te kunnen besturen in de volgende legislatuur en azen sommige leden al op postjes. Vekemans nam het ook op voor Cindy Van Paesschen en Ben Van Ocken.

“Ik heb zo veel dienstbetoon gedaan voor de mensen de voorbije jaren, en wil dat ook blijven doen. Hiervoor hebben 500 kiezers mij dit mandaat gegeven”, vertelt Jos die 78 wordt, maar zich nog zeer energiek voelt. “Daarom ga ik als onafhankelijke blijven zetelen. Woensdagavond zat ik in de put, maar vandaag heb ik zo veel steuntelefoons en mails gekregen, dat ik weet dat ik moet voortdoen. Ik ben altijd correct met de mensen omgegaan.”

Of hij zinnens is samen met Cindy Van Paesschen een nieuwe dorpspartij op te richten? “Dat weet ik nog niet, maar ik sluit niets uit. Ik krijg per dag minstens één bericht van inwoners om te helpen en ik zet mij nog altijd graag in.”

Tom Sleeuwaert en Jos Vekemans tijdens de voorstelling van het nieuwe logo vorig jaar.© kma

Ook Cindy Van Paesschen stelde vorig jaar het nieuwe logo nog mee voor.© kma

Volgens Tom Sleeuwaert is er van profileringsdrang en een machtsstrijd in de aanloop naar 2024 geen sprake. “Wij zijn nog niet bezig met lijstvorming, wel met onze campagne. Er was al langer een vertrouwensprobleem, want ook vorig jaar waren er momenten dat de samenwerking met Jos moeilijker liep. Als je gedragen beslissingen neemt met het bestuur die nadien niet worden nageleefd, vormt dat een probleem. Het gaat dan over de organisatie van de partij, maar ook over het inhoudelijke programma. De beslissing om afscheid te nemen van Jos werd door het bestuur per stemming genomen. Iedereen stak zijn hand op. We hebben hem nog alternatieven aangeboden, maar hij is daar niet op ingegaan. We dachten dat er met het afscheid van Cindy en Ben een bladzijde was omgedraaid, maar dat bleek niet het geval.”

Op de eerstkomende activiteit van Heerlijk Zoersel, het verwenontbijt van 30 april, zal de naam van de nieuwe voorzitter van Heerlijk Zoersel worden bekendgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners