Themabeeld.© Pol De Wilde - Corelio

Kind aanmelden voor secundaire school in Mechelse regio kan vanaf maandag

Regio -

Leerlingen uit het zesde leerjaar die de overstap maken naar het secundair onderwijs kunnen zich vanaf maandag 27 maart aanmelden via het online platform aanmelden.school. Via dat platform krijgt 95% van de scholieren een plek in de school van eerste of tweede keuze. Ook heel wat scholen in de Mechelse regio zijn aangesloten.

Stijn Van de Sande

Het online aanmeldingsplatform aanmelden.school ontstond enkele jaren geleden en bundelde secundaire scholen in Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Vlaams-Brabant. Intussen groeide het initiatief en zijn er 105 scholen in verschillende provincies aangesloten. Door je kind aan te melden via een centrale website, hebben alle kinderen evenveel kans om in te schrijven in de school die ze graag hebben. Het systeem moet kamperen voor de schoolpoort tegengaan en voorkomt dubbele inschrijvingen en artificiële wachtlijsten.

Vorig jaar maakten net geen 12.000 leerlingen gebruik van het aanmeldsysteem. 92,2% van die scholieren kon zich inschrijven in hun school van eerste keuze. 3,3% kreeg hun school van tweede keuze toegewezen door het systeem. In totaal kon zo 95,5% van de leerlingen naar een van hun twee favoriete scholen. Het jaar voordien lagen de cijfers zelfs nog hoger. Toen zorgde het systeem ervoor dat 99% van de jongeren zich kon inschrijven op hun geliefkoosde secundaire school.

Vanaf maandag

Voor volgend schooljaar start de aanmeldperiode op maandag 27 maart om 14u en eindigt op vrijdag 21 april om 14u. “Het aanmeldsysteem verzamelt alle gegevens en verdeelt dan de plaatsen”, aldus de kerngroep achter het systeem. “Die verdeling gebeurt in eerste instantie op basis van schoolvoorkeur en nadien op basis van toeval.”

“Het tijdstip waarop je aanmeldt, heeft dus geen belang. Het is wel belangrijk om meerdere scholen van voorkeur aan te duiden. Op 11 mei vernemen de ouders aan welke school hun kind is toegewezen en vanaf 16 mei kunnen ze het inschrijven. Vanaf de inschrijving is de stoel in de school definitief gereserveerd.”

www.aanmelden.school

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners