De klemtoonverlichting aan de Sint-Romboutstoren wordt dit weekend gedimd.© Leo De Nijn

Stad dooft lichten niet alleen voor Earth Hour, maar tijdens volledig weekend

Mechelen -

De stad Mechelen neemt opnieuw deel aan Earth Hour van het WWF. Op zaterdag 25 maart gaan op talloze plaatsen wereldwijd de lichten tijdelijk uit om aandacht te vragen voor de planeet. Ook in de Dijlestad wordt de niet-functionele verlichting in het centrum gedoofd. Dat gebeurt niet voor een uur, maar wel voor een heel weekend.

Stijn Van de Sande

“De stad en de Mechelaars bespaarden de afgelopen maanden fors op hun gasverbruik. Dat was niet altijd van harte en soms puur uit financiële noodzaak, maar het bewijst wat er mogelijk is als we samen een inspanning leveren”, zegt schepen voor Klimaat en Milieu Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Ik ben ervan overtuigd dat we voor elektriciteit hetzelfde kunnen doen. Dat willen we met onze deelname aan Earth Hour blijvend onder de aandacht brengen.”

De Mechelse deelname aan het initiatief blijft niet beperkt tot de periode tussen 20.30u en 21.30u op zaterdagavond. “We doven de niet-functionele verlichting op verschillende plaatsen in de stad al op vrijdag en doen dit tot maandag”, klinkt het. “Daarmee versterken we het signaal van de actie, die vooral symbolisch belangrijk is. Een miljard wereldburgers pakken samen de klimaatproblematiek aan. Acties als deze waar zoveel landen en mensen aan meedoen, versterken het samenhorigheidsgevoel en het geloof dat we samen de klimaatopwarming nog kunnen stoppen.”

Veiligheid

“De verlichting wordt gedoofd op de Grote Markt en aan het stadhuis, het Schepenhuis, het Postgebouw en de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk”, zegt schepen van Gebouwen Arthur Orlians (Vld-Groen-m+). “Ook de klemtoonverlichting van de Sint-Romboutstoren, de Hanswijkbasiliek, Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden wordt gedimd. De Onze-Lieve-Vrouwestraat schakelt over op functionele verlichting. Andere openbare verlichting wordt niet gedoofd om de veiligheid te garanderen.”

Om de impact van de actie nog groter te maken, roept de stad ook al haar inwoners, handelaars en bedrijven op om de verlichting te doven tijdens Earth Hour.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners