Links: een toekomstbeeld van de achterkant van de vroegere arbeiderswoningen. Rechts: de voorgeveltjes zoals ze nu zijn.© Vanhout Projects, Kristof Van Rompaey

Nieuw woonproject strijkt neer in Heist-centrum: “Gevels van typerende arbeiderswoningen in Oude Gendarmeriestraat blijven behouden”

Heist-op-den-Berg -

Projectontwikkelaar Vanhout Projects uit Geel begint nog dit jaar aan een nieuw woonproject in het centrum van Heist-op-den-Berg. In het gebied tussen de Oude Gendarmeriestraat, Boudewijnlaan, Kattestraat en Velodroomstraat komen er 49 duurzame wooneenheden. De karakteristieke voorgevels van acht bestaande arbeiderswoningen in de Oude Gendarmeriestraat blijven behouden.

Kristof Van Rompaey

Met het nieuwe project Den Tram is Vanhout Projects niet aan zijn proefstuk toe in Heist-op-den-Berg. De ontwikkelaar werkt momenteel aan het project De Monty in de Bergstaat, waarvan intussen de laatste appartementen te koop zijn. In 2022 leverden ze het project Frans Zand op in de Frans Coeckelbergstraat, met daarin onder meer de Goed-apotheek en het Wijkgezondheidscentrum.

Het nieuwe woonproject wordt ontwikkeld rond een semipublieke buitenruimte.© Vanhout Projects

Al sinds 2019 bereidt de ontwikkelaar het nieuwe project aan de Oude Gendarmeriestraat voor. Na een informatiemoment voor de buurt werd de omgevingsvergunning in augustus 2022 ingediend. Die is nu binnen. Het plan voorziet 49 wooneenheden, verdeeld over 22 nieuwbouwappartementen, 19 stapelwoningen en acht eengezinswoningen. Belangrijk: de voorgevels van de acht typerende arbeiderswoningen in de Oude Gendarmeriestraat blijven behouden en worden de façade van evenveel nieuwbouwwoningen.

172 fietsen

“De appartementen en woningen worden ingeplant rond een semipublieke buitenruimte”, zegt Dirk Bastiaensen, directeur van Vanhout Projects. “Elk appartement heeft een eigen ruim terras. Er is veel aandacht besteed aan de privacy door de terrassen op een slimme manier te oriënteren. Door te spelen met de volumes en door ondergrondse parkings te voorzien, kunnen we in het ontwerp creatief omspringen met de beschikbare ruimte en voldoende groene zones creëren.”

De ontwikkelaar pakt het project duurzaam aan. Moderne technieken als zonnepanelen, individuele warmtepompen, regenwaterrecuperatie, vloerverwarming en topkoeling zorgen voor een E-peil van 20 en beter. Er zijn 172 ruime ondergrondse fietsplaatsen voorzien. Ook het parkeren van wagens gebeurt ondergronds voor alle woongelegenheden. Er komt ook een deelwagen en er zijn tien ondergrondse plaatsen voor bezoekers. “Op het vlak van mobiliteit hanteren we het stop-principe: stappen, trappen en openbaar vervoer krijgen voorrang op privévervoer”, vertelt Steven Adams, directeur van Vanhout Projects. “Dat laatste wordt uit het straatbeeld gehaald en ‘verdwijnt’ naar de ondergrondse parkings.”

Lanceringsevent

Het nieuwe woonproject ligt vlak bij Heist-centrum, waar je naast de winkelstraat ook cultuurcentrum Zwaneberg, tal van horecazaken, kleine handelaars en supermarkten terugvindt. “Heist-op-den-Berg is de ideale mix van een hedendaagse en levendige gemeente met de rust van meerdere natuurgebieden en heel wat sport- en cultuurmogelijkheden in de buurt”, vat de ontwikkelaar samen. “Het is ook een echt wandel- en fietsparadijs. Je woont er dicht bij alles wat je nodig hebt en toch is het mooi omgeven door groen.”

De acht karakteristieke geveltjes in de Oude Gendarmeriestraat blijven behouden en worden de façade van evenveel nieuwe eengezinswoningen.© Kristof Van Rompaey

De commerciële voorbereiding van het project is volop aan de gang. In april begint de verkoop met een lanceringsevent in het cc Zwaneberg. Het begin van de werken is voorzien na het bouwverlof van dit jaar en zal iets meer dan twee jaar duren. “Inmiddels registreerde zich al een honderdtal mensen om op de hoogte te blijven van het project. Verdere informatie is beschikbaar via onze website”, deelt Vanhout Projects nog mee.

www.den-tram.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners