Lode Godderis© Dieter Telemans

Professor Lode Godderis over afschaffing mondmaskerplicht in ziekenhuizen: “Logische stap, zal geen aanleiding geven tot grote stijgingen van aantal besmettingen”

Het is een goede beslissing geweest om de algemene mondmaskerplicht in ziekenhuizen en in de thuiszorg af te voeren. Dat zegt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE) donderdag. Godderis verwacht geen grote stijging van het aantal coronabesmettingen in de ziekenhuizen door de afschaffing.

Noa Van HoeydonckBron: Belga

In het meest recente rapport van professor Godderis, dat het aantal besmettingen met het coronavirus in de verschillende sectoren van onze economie met elkaar vergelijkt, staan de ziekenhuizen en de woonzorgcentra opnieuw bovenaan de lijst. Zoals in andere rapporten telt de zorgsector het meeste aantal coronabesmettingen. Voor woonzorgcentra ligt de incidentie, het aantal besmettingen op twee weken tijd per 100.000 mensen, op 376, voor ziekenhuizen op 309.

LEES OOK. De mondmaskerplicht verdwijnt: wanneer zijn ze wel aanbevolen? En kan een ziekenhuis ze alsnog verplichten?

Woensdag werd beslist om de algemene mondmaskerplicht af te voeren in de ziekenhuizen en de thuiszorg. Instellingen mogen nu zelf bepalen of en wanneer werknemers nog een mondmasker moeten dragen. Godderis denkt dat de afschaffing van de mondmaskerplicht “zal meevallen”. “Het zal geen aanleiding geven tot grote stijgingen in de ziekenhuizen”, zegt de professor. “Bij kwetsbare patiënten zal het masker wellicht nog gedragen worden. Het is een logische stap.”

LEES OOK. Ziekenhuizen tevreden over afschaffing mondmaskerplicht

Nog uit het rapport blijkt dat de incidentie in de algemene bevolking in de periode van 28 februari tot en met 13 maart op 200 ligt. Onder de werkende bevolking waart het virus minder hard rond: in die groep komt de incidentie uit op 140. Dat is wel een stijging met 18 procent tegenover het vorige rapport, waar er een incidentie van 119 is vastgesteld. In de algemene populatie is een stijging met 23 procent opgemeten: het vorige rapport kwam uit op een incidentie van 162.

De stijging van het aantal besmettingen gaat dus nog steeds verder, maar in absolute cijfers blijven de aantallen laag. Professor Godderis schat bovendien in dat de piek van deze golf, de tiende ondertussen, stilaan bereikt is. “Al is er wel een lange uitloper: de staart van de golf is nu al een drietal weken langer dan de vorige golf in december”, vertelt de professor arbeidsgeneeskunde. “De hoogste piek ligt ook iets hoger dan bij de vorige golf.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER