Een impressie van hoe de nieuwe afscheidsruimte op de begraafplaats van Noorderwijk eruit kan zien.© Arat Architecten

Begraafplaats krijgt nieuwe afscheidsruimte en sterretjesboom: “Serene rouwplaats met extra groen”

Noorderwijk -

Het stadsbestuur van Herentals liet een masterplan opmaken voor de drie begraafplaatsen. In Noorderwijk komen er alvast een nieuwe afscheidsruimte, dienstgebouwtje en een sterretjesboom bij.

Hans Otten

Dat anderhalf jaar geleden plots tientallen graven op de begraafplaats in Noorderwijk gemarkeerd werden om verwijderd te worden, zorgde voor een stortvloed aan emotionele reacties. Daarmee gaven de diensten uitvoering aan het nieuwe begrafenisreglement dat het stadsbestuur had aangenomen. Daarin stond opgenomen dat graven ouder dan twintig jaar plaats moesten ruimen om de site tot een groen parkbegraafplaats om te vormen. De stad trok de geplande ingreep weer in en liet een masterplan opmaken, dat nu in de drie deelgemeentes wordt voorgesteld.

In feite stelt het reglement nog altijd dat de ligtijd van niet-geconcedeerde percelen -zowel een graf als een urne in een columbarium- twintig jaar bedraagt, en veertig jaar voor een kindergraf. Tijdens de voorstelling van het masterplan in Noorderwijk laten de zowat vijftig toehoorders meteen blijken dat die episode van anderhalf jaar geleden nog lang niet verteerd is, net zo min als een eerdere ontruiming van verschillende jaren geleden.

De ellipsvorm op deze toekomstimpressie komt duidelijk naar voor. Bovenaan in beeld staan de afscheidsruimte en het kleine dienstgebouwtje met sanitair.© Arat Architecten

Ellips

Bevoegd schepen Pascal Van Nueten (N-VA) stelt hen gerust dat een uitvoering van dat reglement momenteel niet aan de orde is. “Het stadsbestuur heeft geen concrete plannen voor het wegnemen van graven”, benadrukt hij. “Met het masterplan willen we van de begraafplaats voor de nabestaanden juist nog meer een serene plek om te rouwen maken. In het plan zit ook de opwaardering van het herdenkingsmonument voor eerder overleden personen (van wie het graf is weggehaald, red.).”

Het aangestelde architectenbureau Arat grijpt voor het masterplan terug naar het precies zestig jaar oude ontwerp van architect Jozef Schellekens, die onder meer ook de begraafplaatsen van Balen, Kasterlee, Mol en Vosselaar tekende. Het doel is om zijn gekozen ellipsvorm waarin de uniforme grafzerken zijn geschikt nog meer te benadrukken, omdat het veel ruimte voor groen laat en er een grote uniformiteit is tussen de grafmonumenten. Bovendien is er voldoende plaats om enkele nieuwe elementen toe te voegen.

Sterrenkindjes

Zo komt er een nieuw dienstgebouw met sanitair aan de ingang van de begraafplaats. Vooraan in de ellips wil de stad een afscheidsruimte bouwen, waar mensen beschut tegen weer en wind sereen afscheid kunnen nemen van hun overledene. Ook nieuw is de aanleg van een sterretjesweide met sterretjesboom aan het afzonderlijke kinderperk. Dat is een boom waar ouders van een sterrenkindje - een kind dat tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte overleden is- een lintje kunnen ophangen, zodat zij ook een vast plekje hebben om hun kind te herdenken. In het groene hart van de ellips plant de stad een mijmerplek met zitbank.

“We planten nog extra groen aan om de begraafplaats klimaatrobuuster te maken”, zegt schepen Van Nueten. “De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd, waarbij de fases ruim op tijd worden aangekondigd.”

www.herentals.be/masterplan-begraafplaatsen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals