© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Sociaal akkoord bij spoor ondertekend: “Een essentieel onderdeel van verdere herwaardering van trein in België”

Er is woensdag een sociaal akkoord voor de periode 2023-2024 ondertekend bij het spoor. Alle drie de erkende vakbonden hebben het akkoord ondertekend. Dat zegt HR Rail, de personeelsdienst van spoorwegbedrijven NMBS en Infrabel.

Bron: Belga

Het akkoord houdt onder meer in dat er 4.000 aanwervingen worden gepland om de werkdruk te verlichten. Verder zetten de sociale partners in op welzijn en de strijd tegen agressie. De koopkracht van het personeel wordt versterkt met ecocheques (250 euro dit jaar en 200 euro volgend jaar) en een verhoging van de maaltijdcheques (0,50 euro vanaf juli en nog eens 0,50 euro vanaf januari).

“Het gaat om het eerste sociaal akkoord met een koopkrachtverhoging sinds 2008”, zegt Günther Blauwens van vakbond ACOD Spoor. Hij is “gematigd positief”. Een goede zaak is dat de hospitalisatieverzekering wordt opgenomen in het statuut, zegt de vakbondsman. Over de aanwervingen is de vakbond echter niet overtuigd dat die zullen volstaan.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) noemt het sociaal akkoord “een essentieel onderdeel van de verdere herwaardering van de trein in België”. Hij juicht het akkoord toe. “De nieuwe afspraken worden de komende maanden waargemaakt, met extra aandacht voor de levenskwaliteit op het werk en preventie van geweld tegen het personeel. Dit zijn cruciale beslissingen waar ik volledig achter sta.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER