© Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP
Ondanks daling klachten vraagt ombudsman telecommunicatie aandacht voor eindfactuur
Met de stijgende levensduurte is het voor telecommunicatieklanten steeds belangrijker om bijkomende lasten te vermijden en de controle over de eindfactuur te behouden. Dat stelt de Ombudsdienst voor Telecommunicatie donderdag naar aanleiding van het jaarverslag 2022.
Sinds 2018 zit het totale aantal klachten in dalende lijn. In 2022 ging het om 10.574 schriftelijke klachten tegenover 13.354 in 2021. Zo was vorig jaar onder meer sprake van 8.605 bemiddelingsklachten. In net geen 97 procent van de ombudsklachten kwam een aanvaardbare oplossing uit de bus via een minnelijke schikking.
De Ombudsdienst vestigt ondanks de daling de aandacht op een aantal zaken, bijvoorbeeld de eindfactuur onder controle houden. Zo dienden 4.570 telecomgebruikers een klacht in over een onregelmatigheid bij hun abonnement. Het gaat dan bijvoorbeeld om onverwachte verbruikskosten, bijkomende eenmalige kosten, niet toegekende kortingen of administratieve kwesties.
“Uit de getuigenissen van de klagers blijkt dat ze niet of laattijdig werden ingelicht en/of niet over voldoende middelen beschikten om bijkomende kosten te vermijden”, klinkt het in een persbericht. Ook is er sprake van een “duidelijk tendens” waarbij de verantwoordelijkheid verschuift naar de gebruiker.
“Deze laatste wordt geacht voldoende te zijn geïnformeerd door middel van de applicaties of de website van een operator terwijl de Ombudsdienst in de ontvangen klachten ziet dat die informatie niet altijd even betrouwbaar is. De operatoren trachten hun klanten op die manier verantwoordelijk te maken, terwijl deze niet altijd met dergelijke tools overweg kunnen. We denken met name aan ouderen en kwetsbare gebruikers.”
Digitale telecomfacturen
De Ombudsdienst vestigt ook de aandacht op het feit dat de elektronische factuur heel veel terrein wint, terwijl sommige groepen van abonnees, ouderen in het bijzonder, begeleid moeten worden bij de digitale overgang.
Minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) onderschrijft dat aandachtspunt en maakt de vergelijking met online bankieren. “De digitale betaalwereld waar elektronische facturen een deel van zijn, wordt vooral gebruikt door hoogopgeleiden. Eenennegentig procent van hen regelt de bankzaken online. Bij mensen met een diploma lager middelbaar is dat maar 67 procent. Voor veel mensen hangt er ruis over digitale telecomfacturen.”
De Sutter wijst de telecomoperatoren op hun plichten: ze moeten abonnees duidelijk informeren over de overgang naar digitale facturen. Klanten die dat niet willen, moeten toch nog een papieren aanrekening kunnen ontvangen.
Hoofdpunten
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
ANTWERPEN LIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”
STANDPUNT. Wat doet die lege tribune daar? Hoog tijd dat Mintjens zich soepeler opstelt als ze echt een hart heeft voor Antwerp
MEER OVER
“Denk mee voor Kalmthout” maakt budget vrij voor uitwerking burgerideeën
De gemeente Kalmthout lanceert ook dit jaar een editie van “Denk mee voor Kalmthout”. Hierbij …
Belgische duivenwereld in rep en roer: op één na beste vogel ter wereld is met één knip niets meer waard
Bij een waardevolle prijsduif is vlak na een grote overwinning de identificatiering weggeknipt. …
Marie Verhulst reageert op vertrek van Koen Crucke: “Ik had nochtans de indruk dat hij er oké mee was”
Het baasje van Samson, Marie Verhulst, heeft voor het eerst gereageerd op het vertrek van Koen …
Plannen heraanleg kruispunt Noordland-Conterscherp worden herbekeken
Tijdens de jongste vergadering van de districtsraad stelde oppositiepartij PRO2040 zich heel wat …