© EPA-EFE

Russische ex-president Medvedev: “Arrestatie Poetin in buitenland zou gelijkstaan met oorlogsverklaring”

Een arrestatie van Vladimir Poetin in het buitenland krachtens het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) zou overeenkomen met een oorlogsverklaring aan Rusland. Dat heeft de Russische ex-president Dmitri Medvedev gezegd in een interview met het staatspersbureau Tass. “Stel je voor dat de situatie zich echt voordoet. Een zittend president van een kernmacht komt bijvoorbeeld naar Duitsland en wordt opgepakt. Wat is dat? Een oorlogsverklaring aan de Russische Federatie”, luidt het.

Bron: Belga

Sinds vorige week is er een internationaal arrestatiebevel van kracht tegen de Russische president wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne. Rusland en ook China erkennen echter de bevoegdheid niet van het Internationaal Strafhof.

LEES OOK. Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin: “Dit is nog maar het begin”

Volgens de Duitse minister van Justitie Marco Buschmann moet Duitsland het arrest uitvoeren en Poetin in de boeien slaan, mocht hij Duits grondgebied betreden. “Is hij zich er eigenlijk van bewust dat dat een oorlogsverklaring is? Of heeft hij nagelaten zijn huiswerk te maken?”, aldus Medvedev. In elk geval is de beslissing van het ICC negatief voor de relaties met het Westen, die nu al slechter zijn dan bij het begin van de Koude Oorlog.

Medvedev beklemtoonde dat Oekraïne een deel van Rusland is. Zijn land kan niet toelaten dat Oekraïne lid wordt van de NAVO, waarmee dan een militaire operatie tegen Rusland zou beginnen.

Landen vullen elkaar aan

De voormalige president is naar eigen zeggen niet bezorgd dat het partnerschap tussen Rusland en China ongelijk is. Volgens Medvedev vullen beide landen mekaar perfect aan. “Geen enkele alliantie is ooit absoluut uitgebalanceerd. China is veel groter dan Rusland, gemeten aan zijn bevolking en economie. Maar Rusland heeft eigen capaciteiten.”

LEES OOK. Woeste Medvedev dreigt met hypersonische raket op Internationaal Strafhof in Den Haag na arrestatiebevel voor Poetin

Medvedev heeft zich de voorbije maanden regelmatig laten opmerken met scherpe en soms bizar aandoende uitvallen aan het adres van het Westen. Waarnemers vermoeden dat hij zich het imago van een hardliner wil aanmeten met het oog op een mogelijke opvolging van Poetin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER