© TVL

Buschauffeur krijgt klappen: spontane staking bij De Lijn legt busvervoer in Limburg lam

Chauffeurs van vervoersmaatschappij De Lijn hebben donderdagochtend het werk neergelegd. Het gaat om een spontane protestactie naar aanleiding van zware agressie tegen een chauffeur in Genk (Limburg). Die kreeg gisterenavond klappen van twee passagiers nadat hij een van de mannen een opmerking had gegeven over vapen op de bus.

De bestuurders van de vervoersmaatschappij zijn niet te spreken over het voorval en hebben donderdagochtend dan ook spontaan het werk neergelegd. Vakbondsmilitanten wijzen erop dat dit geen alleenstaand feit is maar dat de gebeurtenis wel zorgt voor de spreekwoordelijke druppel. “Er moet dringend werk gemaakt worden van een betere bescherming van onze chauffeurs”, zegt een afgevaardigde. “Verbaal maar ook fysiek geweld neemt almaar toe. Dat kunnen we echt niet toelaten.”

De directie van de vervoersmaatschappij beaamt dat het busvervoer zo goed als volledig lam ligt. “Hier en daar rijden nog bussen van maatschappijen die voor De Lijn werken”, zegt een woordvoerster van De Lijn. “We raden passagiers dan ook aan de website te raadplegen om na te gaan of hun bus uitrijdt of niet.” In de loop van de dag zijn er gesprekken tussen vakbonden en directie. 

Tientallen reizigers gestrand

Guido Roex.© cn

Toch zijn er door de staking tientallen reizigers gestrand aan het station van Genk. Sommigen staan er meer dan twee uur in de hoop dat ze alsnog worden opgepikt. De meesten zijn verrast door de spontane staking. Guido Roex is een van de reizigers die tevergeefs op een bus wacht. De man is slechtziend en heeft geen idee hoe hij in Waterschei kan geraken. Een buschauffeur die wel kwam opdagen, adviseert een taxi te nemen. Maar dat is voor de man onbetaalbaar. “Ik wist niets van die staking”, zegt de man. “Nu moet ik een oplossing zien te vinden. Niet alleen om er te geraken, maar ook om weer huiswaarts te kunnen keren.” Voorlopig ziet het er naar uit dat de buschauffeurs vandaag het werk niet zullen hervatten.

 (cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER