In de vorige reeks van ‘Dertigers’ vertolkte Idalie de rol van Kimberly Mertens.© © VRT

Idalie Samad uit ‘Dertigers’ combineert haar werk met studeren: “Ik ben nogal verlegen, maar kan dat goed verstoppen”

Je kan haar kennen van populaire series. Vorig jaar speelde de naar Antwerpen verhuisde Idalie Samad (27) zelfs een nevenrol in de oorspronkelijke versie van Dertigers. In Dertigers 2.0 is ze ook van de partij, maar dan als het hoofdpersonage Ada. Ondertussen heeft ze de handen vol met haar opleiding dramatherapie. “Maar of en hoe een job in die sector kan gecombineerd worden met acteren, moet ik later nog uitzoeken.”

Tom Vets

De nieuwe reeks van Dertigers speelt zich af in de Groene Gordel rond Brussel, voor Idalie een fijn weerzien. “Ik ben van Overijse. Voor mijn studies verkaste ik naar Brussel waar ik ook twee jaar woonde”, vertelt ze. “Ondertussen woon ik een hele poos in Antwerpen, met een vriendin. Vooral uit praktisch oogpunt. Wij doen heus niet alles samen, het is fijner als je niet in een leeg huis thuiskomt. Ik had zin in een avontuur in een nieuwe omgeving.”

Haar personage Ada is nieuw in de Dertigers-groep, op zoek naar een appartement en een roomie. “Ze heeft een slechte relatie achter de rug en wil zo snel mogelijk weg. Ze komt Ruben tegen, waarmee het klikt.” Er zijn gelijkenissen tussen Idalie en Ada. “Ze is rechttoe rechtaan, heeft een scherpe tong. Als aanvankelijke buitenstaander heeft ze sneller door wat er speelt binnen de groep. En dat kan problemen opleveren. Ik ben ook rechtuit, maar niet zo uitvergroot als op tv. Ada is harder in haar bewoordingen. Ze doet dat ook omdat ze beschermend is naar mensen die ze liefheeft.”

Gemengd gezin

Idalie was een verlegen kind. “Tot mijn ouders me dagelijks lieten vertellen over wat ik die dag meemaakte, terwijl ik op een stoel of op tafel stond. Dat hielp. Het fijne aan acteren is dat je niet jezelf bent, ik kan me verstoppen achter een personage. Als mezelf ben ik meer teruggetrokken, maar ik kan dat goed verstoppen.”

De actrice groeide op in een gemengd gezin. Haar papa komt uit Iran en vluchtte enkele decennia geleden naar ons land. Hij kwam op voor mensenrechten en democratie, zaken die in Iran nog steeds niet aan de orde zijn. “Mijn vader is getrouwd met een Belgische vrouw. Ik ben dus hier geboren. Ik voel me Belg, al verraden mijn looks mijn afkomst.”

Idalie keek als kind graag naar muzikale films als Fame en Grease. “Ik wist niet dat je een opleiding kon volgen om actrice te worden. Dat ontdekte ik pas in het zesde middelbaar.” Het acteren bevalt haar wel. “Als ik film, voelt het niet aan als werken. Als je dat zo ervaart, is alles zoveel plezanter.”

Opleiding

Meer Idalie, eerder te zien als Nour in De Buurtpolitie en Bahar in Familie, zit in de pijplijn. “Ik filmde voor Streamz de serie Onderhuids met Carry Goossens. Dat combineerde ik met examens voor mijn opleiding dramatherapie. Het lukte, want ik had geen enkele onvoldoende. Het is een vak dat me mateloos boeit en dat te combineren valt met acteren. Ik vatte die studies aan tijdens corona omdat er wat werk wegviel. Ik zag dat als een opportuniteit om een nieuwe studie te starten. Ik ben graag met mensen bezig en een sociale job als therapeute of psychologe sprak me altijd aan. Bij dramatherapie leer je om therapie te geven op een creatieve manier, de ideale match voor mij. Als ik mijn diploma heb, lijkt het mij niet zo evident om dat te combineren met het acteren en de zanglessen die ik geef. Maar hoe ik dat ga aanpakken, zoek ik dan wel uit.”

Idalie is nog geen dertiger. “Ik ben 27. Het is makkelijk om te zeggen dat 30 slechts een getal is. En dat is ook zo. Maar ik merk dat ik ouder word. Ik zie er niet meer uit zoals in het middelbaar. Maar in mijn hoofd denk ik vaak nog als dat meisje van toen. En dat mag zo nog lang blijven.”

Dertigers, op Eén, van maandag tot donderdag omstreeks 21.30u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER