© photo Marc Van Hecke

In afwezigheid van Lotte Kopecky wil Shari Bossuyt wil voor Belgische triomf zorgen in Classic Brugge - De Panne: “De ideale voorbereiding voor Gent-Wevelgem”

Geen Lotte Kopecky in de Classic Brugge - De Panne, dus zijn alle Belgische ogen gericht op Shari Bossuyt (22). De West-Vlaamse pakte afgelopen zondag haar eerste profzege en behoort tot de (schaduw)favorieten aan de kust. “De weersomstandigheden zullen de koers bepalen.”

Jorunn Vannoorden

Vijftiende in de Omloop het Nieuwsblad, twee toptienplaatsen in de Ronde van Normandië en dan afgelopen zondag in de slotrit haar eerste profzege op de weg: ondanks de sleutelbeenbreuk die ze in december opliep, is Shari Bossuyt aan een uitstekend seizoensbegin bezig. En dat smaakt naar meer. “Er is niets leuker dan bevestigen op de weg. Met mijn wereldtitel op de piste samen met Lotte (Kopecky, red.) toonde ik al wat ik kan. Dat ik nu ook op de weg kan winnen, voelt heel goed.”

Vorig jaar werd Shari Bossuyt samen met Lotte Kopecky wereldkampioene ploegkoers op de piste, nu bevestigt ze net als Kopecky ook op de weg in goeden doen te zijn.© BELGA

Grote concurrentie

Vanmiddag wil de West-Vlaamse in de Classic Brugge - De Panne meedingen voor de zege en in afwezigheid van haar maatje Lotte Kopecky is Bossuyt dé Belgische om naar uit te kijken. “Het is leuk om me als Belgische renster te kunnen tonen, maar er zullen veel buitenlandse rensters voor de zege strijden. Door het slechte weer en de hevige wind verwacht ik een zware koers met waaiers. Als ik dan een topfavoriete moet aanduiden, kies ik voor Charlotte Kool.”

Bossuyt en Kool reden samen bij NXTG Racing en dus kent Bossuyt de kwaliteiten van haar ex-ploeggenote. “Charlotte heeft veel power in de benen en ze heeft bovendien een sterke ploeg om zich heen bij DSM. De sprinters zullen hun team absoluut nodig hebben om kans te maken op de overwinning.”

Koppel in vorm

Shari Bossuyt is de vriendin van Gerben Thijssen (24), die bij Intermarché-Circus-Wanty rijdt. Na zijn knappe overwinning in de GP Monseré mocht Thijssen ook vieren in de Bredene Koksijde Classic vorige week en amper drie dagen later pakte Shari haar eerste zege op de weg als prof. En of het koppel elkaar motiveert. “Zijn goeie vorm en overwinningen hebben mij een enorme boost gegeven om zelf ook goed te doen. We steunen elkaar door dik en dun en we leren ook van elkaar. Zo gaf Gerben me bijvoorbeeld tips over de koers van donderdag”, aldus de wereldkampioene ploegkoers.

Bossuyt is net als haar vriend Gerben Thijssen (24), renner bij Intermarché-Circus-Wanty, aan een uitstekend voorjaar bezig.© Stefaan Beel

Wat die tips zijn, houdt ze begrijpelijk voor zich, maar de renster van Canyon//SRAM Racing deed haar huiswerk tijdens de mannenkoers. “Het wordt belangrijk om nog vóór de Moeren attent voorin te koersen. Daar kan het, zeker gezien de voorspelde gure weersomstandigheden, al openbreken. Eens de waaiers zich vormen en je bent niet mee, zit je met een groot probleem.” Thijssen zal het geweten hebben. Bij een waaier die zich op 62 kilometer van de meet vormde, was de 24-jarige sprinter niet mee en uiteindelijk was dat de waaier die voor de zege sprintte. Aan Bossuyt om straks beter te doen.

Gent-Wevelgem als hoofddoel

Dat Shari Bossuyt bij de favorieten wordt gerekend, heeft ze vooral aan zichzelf te danken, want ze gooit hoge ogen met haar voorjaar. “Ik ben erg tevreden over mijn seizoen tot nu toe. Enkel in de Ronde van Drenthe kende ik een mindere dag, maar voor de rest gaat het zeer goed. In de Ronde van Valencia voelde ik me al oké, maar kon het conditioneel een pak beter. Er zat nog progressie in naar het voorjaar toe en dan reed ik in de Omloop het Nieuwsblad een mooi resultaat en voelde dat bevrijdend. En nu die eerste zege, dat smaakt naar meer.”

Zelf evalueert Bossuyt haar voorjaar vooralsnog als erg goed. Met een vijftiende plek in de Omloop Het Nieuwsblad en haar eerste profzege op de weg, is Bossuyt naar de weg omhoog aan het timmeren.© photo Marc Van Hecke

Zo staat Gent-Wevelgem van komende zondag hoog op haar verlanglijstje en wil ze absoluut meedoen voor de prijzen. “Die koers staat in het rood omcirkeld op de kalender. Daar wil ik erg goed zijn en een rol van betekenis spelen in de finale. Daarom wil ik donderdag ook alles geven, om me te meten naar zondag toe. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar mijn eerste Ronde van Vlaanderen. Die koers zal misschien nog iets te zwaar voor me zijn om zelf een resultaat te rijden, maar daar kan ik nuttig werk leveren voor het team. Ook Parijs-Roubaix is een koers waar ik naar uitkijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen