Ruim 9.000 treinen werden in de tweede helft van vorig jaar geheel of deels afgeschaft in de provincie Antwerpen.© Patrick De Roo

Sneller geleverde dubbeldekstreinen moeten afgeschafte treinen in provincie Antwerpen opvangen

Antwerpen -

De tweede helft van vorig jaar werden er 9.164 treinen geheel of deels afgeschaft in de provincie Antwerpen. In de eerste helft van dat jaar waren dit er nog ‘maar’ 4.417. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Ben Segers (Vooruit) opvroeg bij minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo).

Patrick Van de Perre

Op de verbindingen tussen Antwerpen en Brussel is een vergissing van een conducteur één van de belangrijkste oorzaken dat een trein vertraging oploopt. Ook het toegenomen aantal ziekmeldingen onder het personeel is een groeiende reden.

Een nieuwkomer is de toename van het aantal afgeschafte treinen door defect rollend materieel. Van 483 afgeschafte treinen in de eerste helft van 2022 naar 1.959 in de tweede helft. Dit is bijna een verviervoudiging.

De oorzaak is dat de NMBS rijdt met verouderd materieel. Bovendien liep de grote bestelling van dubbeldeksrijtuigen type M7 een serieuze vertraging op. Maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Nieuwe treinen acht maanden sneller

In zijn antwoord op de vraag van Vooruit laat minister Gilkinet weten dat de uitgestelde levering van nieuwe M7-dubbeldeksrijtuigen vervroegd is met acht maanden. Die levering was voorzien voor eind 2023 en zal nu eind van deze maand geleverd worden.

Ben Segers reageert alvast tevreden. “Het openbaar vervoer is goed voor de koopkracht, goed voor het milieu en een manier om files aan te pakken. Maar dan moet je wel kunnen rekenen op een trein die je op tijd naar school, werk of vrije tijd brengt.”

Het Kamerlid wijst als voorbeeld hoe het niet moet naar vorig jaar. “Een verdubbeling van het aantal afgeschafte treinen, een verviervoudiging van het defect materieel en een beperkte samenstelling op 11% van het treinaanbod. De levering van 262 nieuwe M7-dubbeldeksrijtuigen moet de stiptheid verbeteren. We zullen dit dossier volgen om te zien of dat ook effectief het geval is”, aldus nog Ben Segers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen