© BELGA

Vlaams Belang wil verbod op lange dierentransporten

Vlaams Belang dient in het Vlaams Parlement een voorstel in om langeafstandstransporten van boerderijdieren te verbieden. De partij wil een verbod op transporten van meer dan acht uur en op transporten naar landen buiten de Europese Unie. “Daar dringt Vlaanderen al jarenlang op aan bij Europa”, reageert minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Bron: Belga

Volgens Vlaams Parlementslid Els Sterckx zijn lange transporten perfect te vermijden. “Waarom dieren die bestemd zijn voor de slacht nog 1.000 kilometer laten lijden?”, vraagt ze. “De regering moet initiatieven nemen om transporten van levende dieren te vervangen door transporten van vlees, andere dierlijke producten, sperma of embryo’s.”

Ook landbouwers betreuren dat ze niet weten wat er met hun dieren gebeurt op het lange transport en in het bestemmingsland, voert Sterckx aan. “Ook is het op economisch vlak beter dat de slacht van de dieren hier plaatsvindt dan in andere landen.”

“Vlaanderen is niet groot genoeg voor diertransporten van acht uur”, reageert Ben Weyts. “Dit soort lange transporten zijn per definitie grensoverschrijdend, Europees. We kunnen dit alleen aan banden leggen door via Europa te werken. Al jaren dringt Vlaanderen er dan ook bij Europa op aan om de maximale duur te beperken tot acht uur, want ook wij zijn bezorgd over deze transporten en hun impact op dierenwelzijn. Het is duidelijk dat dierenwelzijn Europees nog niet zwaar genoeg weegt. Ik wil het nakende Europees voorzitterschap aangrijpen om daar verandering in te brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER