© Peter Hilz

Mededingingsautoriteit opent onderzoek naar mogelijk misbruik van machtspositie door Proximus

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) onderzoekt of Proximus misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie bij de overname van zijn in financiële moeilijkheden geraakte concurrent Edpnet. Mogelijk zal de autoriteit de overname tegenhouden.

Bron: Belga

LEES OOK. Proximus neemt internetprovider EDPnet over

Edpnet, een internetprovider met 46.000 klanten voor vast internet en 20.000 voor mobiele telefonie, zit in een gerechtelijke reorganisatie. Proximus maakte dinsdag bekend dat de ondernemingsrechtbank van Dendermonde zijn overnamebod van 20,5 miljoen euro goedkeurde. Edpnet huurde het netwerk van Proximus voor zijn diensten en had schulden bij de operator.

Proximus moest de deal door de beperkte omzet van Edpnet niet aanmelden voor goedkeuring door de concurrentiewaakhond, maar die laatste start toch ambtshalve een onderzoek. Er zijn immers “ernstige aanwijzingen van aanzienlijke belemmeringen van de mededinging”, luidt het.

Auditeur-generaal Damien Gerard legt uit dat de BMA een onderzoek is gestart op basis van wat ze vernam tijdens de gerechtelijke procedure. Het komt erop neer dat de concurrentiewaakhond vreest dat er aanzienlijk minder concurrentie zal spelen op de markt, omdat Edpnet de enige overgebleven onafhankelijke operator was op het Proximus-netwerk naast Proximus zelf.

Niet het einde

Als die voorlopige vaststellingen tijdens het onderzoek worden bevestigd, kan de Mededingingsautoriteit de overname nog blokkeren, zegt Gerard. “Daarover is nieuwe rechtspraak van het Europese Hof van Justitie.” Een blokkering hoeft niet het einde te betekenen voor Edpnet. “Er waren nog een aantal heel goede andere biedingen”, aldus de auditeur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER