De getijdenmolen in Rupelmonde. — © archief dvk
Toerisme Vlaanderen krijgt sleutel van Graventoren en getijdenmolen
De komende 27 jaar krijgt Toerisme Vlaanderen de getijdenmolen in Rupelmonde in erfpacht van de gemeente Kruibeke. De eigenaar van de Graventoren geeft het monument voor 40 jaar in erfpacht. Beide sites worden gerenoveerd.
Toerisme Vlaanderen heeft nu ook officieel de sleutels in handen van de Graventoren en de getijdenmolen in Rupelmonde. De getijdenmolen is eigendom van de gemeente en de Graventoren is eigendom van de familie Oste. Beide sites zijn dringend aan renovatie toe, waar Toerisme Vlaanderen zich nu voor inzet. Er zijn al verschillende momenten geweest waarbij inwoners en geïnteresseerden hun ideeën kunnen delen over de toekomst van beide sites, want die ligt nog niet vast.
Troeven
Wat wel vast ligt, is dat het verhaal van cartograaf Gérard De Cremer er verteld zal worden. “Deze sites herinneren niet alleen aan één van onze grootste Vlaamse helden uit het verleden, Mercator, pionier van de cartografie en de wereldatlas, maar ook aan de bijzonder rijke geschiedenis van de Rupel en de Scheldevallei”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Zowel de getijdenmolen als de Graventoren zijn symbolen van een tijdperk waarin Rupelmonde door handel in contact kwam met heel Vlaanderen. Het is één van die troeven die we in de nabije toekomst willen uitspelen tegenover bestaande en nieuwe bezoekers uit binnen- en buitenland.”
LEES OOK. Een museum of een bakkerij? Inwoners denken mee na over toekomst Graventoren en getijdenmolen
Samen met de inwoners wordt nu nagedacht over een concrete invulling van beide gebouwen. “Wat we precies gaan doen met de getijdenmolen en de Graventoren weten we op dit moment nog niet, want het is niet zo dat we een kant-en-klaar scenario in onze schuif hebben liggen”, zegt CEO ad interim Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “Het is onze bedoeling om de herbestemmingsplannen samen met de lokale gemeenschap te laten rijpen en groeien.”
Beide sites blijven beschikbaar tijdens het herbestemmingstraject, de werken starten ten vroegste in 2025.
Hoofdpunten
Tania Mintjens, grondeigenaar van de Bosuil, spreekt voor het eerst: “Natuurlijk wil ik dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan”
DISCUSSIE. Na ultiem voorstel Tania Mintjes: moet Antwerpbaas Paul Gheysens hierop ingaan?
EXCLUSIEF. Dit is het ultieme voorstel van Tania Mintjens aan Paul Gheysens om uit de impasse van de Bosuilgronden te komen
De Wever diplomatisch over voorstel Mintjens om Bosuildossier op te lossen: “We bemiddelen enkel”