Twee dappere zielen hingen hun tutje al in de Tutjesboom, met de glimlach.© dvk

Kinderen kunnen hun fopspeen achterlaten in nieuwe Tutjesboom: “Er komt een tijd van afscheid nemen”

Kruibeke -

In het Kabouterbos in Kruibeke staat voortaan ook een Tutjesboom. Daar kunnen kinderen hun fopspeen ophangen in ruil voor een cadeautje van Huis van het Kind. “Alle ouders weten hoe belangrijk zo’n moment kan zijn voor een kind dat een tutje gebruikt.”

Dieter Verschooren

Elk jaar mogen de tweejarige Kruibekenaren een boom komen planten in het Kabouterbos, een mooi stukje groen tussen de polder en de voormalige chocoladefabriek Duc d’O. Tussen de jonge boompjes staat nu ook een Tutjesboom. Die moet pagadders helpen om van de fopspeen af te raken door hem aan een van de takken te hangen.

Wie een foto doorstuurt van het magische moment naar Huis van het Kind ontvangt later een cadeautje. Schepen van Jeugd Koen Maris (CD&V) heeft zelf drie kinderen en vindt het jammer dat de Tutjesboom nog niet bestond toen zijn kroost zelf van de tut af wou. “Ouders en verzorgers die de eindeloze strijd hebben gevoerd om hun kinderen hun geliefde fopspeen af te leren, begrijpen hoe belangrijk moment dat is”, zegt Maris. “De fopspeen is een metgezel tijdens de moeilijke momenten en helpt kinderen te kalmeren en ontspannen. Maar er komt een tijd dat we afscheid moeten nemen en op onze eigen benen leren staan. De boom symboliseert niet alleen de waarde van fopspenen maar ook het belang van groei en verandering. Voor kinderen is de Tutjesboom een symbool van veiligheid en troost.”

Snoepjes

Bij de onthulling van de Tutjesboom waren er al enkele dappere kinderen aanwezig die zonder verpinken hun fopspeen aan de takken hingen. Dat er een zakje snoepjes tegenover stond, zal wel geholpen hebben. Iedereen mag vanaf nu dus een momentje inlassen aan de Tutjesboom om afscheid te nemen van de fopspeen. Je vindt de bewuste boom helemaal achteraan het Kabouterbos, vlak tegen de dijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners