© AP

Johnson ontkent krachtig dat hij loog in ‘partygate’-schandaal

De voormalige Britse premier Boris Johnson heeft de beschuldigingen dat hij het parlement bewust heeft misleid in het ‘partygate’-schandaal, over lockdownfeesten in zijn kantoor en ambtswoning in Downing Straat 10, krachtig ontkend. “Ik ben hier om u te vertellen - hand op het hart- dat ik niet gelogen heb tegen het Lagerhuis”, zei Johnson woensdag voor een parlementaire commissie die .

Bron: Belga

Hij gaf wel opnieuw toe dat hij valse verklaringen had afgelegd in het Lagerhuis. Hij zei echter dat hij altijd naar eer en geweten had gehandeld en zich niet bewust was van de werkelijke omvang van de feestjes, zei de conservatieve politicus. Hij benadrukte dat er van opzet geen sprake was.

LEES OOK. Boris Johnson erkent dat hij Brits parlement verkeerd informeerde over partygate: “Ik heb altijd gezegd wat ik voor waarheid hield”

Aan het begin van het verhoor, dat enkele uren zal duren, zwoer Johnson op een bijbel dat hij alleen de waarheid zou zeggen. De commissie moet uitzoeken of Johnson opzettelijk tegen het Lagerhuis heeft gelogen. Zo ja, dan hangt de 58-jarige een langdurige schorsing boven het hoofd, die kan leiden tot het verlies van zijn zetel in de ‘House of Commons’.

De commissie heeft geen bewijs gevonden dat zijn medewerkers hem tijdens de coronapandemie hebben gewaarschuwd dat de regels overtreden werden, zei Johnson. Integendeel, zei hij, uit verschillende documenten bleek dat de gebeurtenissen volledig legaal verlopen waren.

Dat later bleek dat de regels wel degelijk waren overtreden betreurt hij, maar dat is nu geen deel van het onderzoek. In Johnsons ogen is er geen bewijs dat hij het parlement heeft misleid en hij noemt die beschuldiging “duidelijk oneerlijk”.

Publicatie

De oud-premier denkt dat de commissie er toch op uit is om aan te tonen dat hij geweten moet hebben van de schendingen van de coronamaatregelen. Volgens Johnson komt de commissie alleen met bewijsstukken die in die richting wijzen en is de rest niet gepubliceerd. Woensdag bracht de commissie naar buiten welke gesprekken het de afgelopen maanden heeft gevoerd met onder meer medewerkers van Downing Street 10. Sommigen van hen suggereren wel degelijk dat de oud-premier moet hebben geweten dat er feestjes werden gehouden en dat het niet volgens de richtlijnen ging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER