Vrijwilligers van de lokale kerkraad Joke Swaan (rechts) en Martine Ector aan de Sint-Martinuskerk.© Erik Van Eycken

‘Rijmenam Klassiek’ brengt passiemuziek naar Rijmenamse kerk: “Cultuur verbindt, daar willen wij deel van uitmaken”

Rijmenam -

Op vrijdag 24 maart om 20u kan je in de Rijmenamse Sint-Martinuskerk terecht voor een uniek klassiek concert, Rijmenam Klassiek genaamd. Een groep vrijwilligers van de lokale kerkraad neemt de teugels in handen met steun van het gemeentebestuur. “De opbrengst gaat naar ’t Bergske, een organisatie die zich inzet voor kansarmen”, zegt Joke Swaan.

Erik Van Eycken

De groep vrijwilligers bestaande uit Mieke Wauters, Suzanne Pelgrims, Martine Ector, Joke Swaan en Jeanne Fordel is enorm fier dit nieuwe concert te mogen organiseren. “Het idee ontstond in december 2021 toen de cultuursector als enige weer onverwacht van de ene dag op de andere op slot ging”, zegt Joke Swaan. “Een week later werd dat weer teruggeschroefd, maar het onheil was geschied. Heel wat pas heropgestarte activiteiten waren noodgedwongen opnieuw gestopt. Daarom startten we met het initiatief Rijmenam Klassiek”, legt ze uit.

Opbrengst

“Zelf willen we er niets aan verdienen. Daarom staan we onze winst af aan ’t Bergske, een organisatie bestaande uit vrijwilligers in Rijmenam die zich inzet voor kansarme mensen en gezinnen, ongeacht hun voorgeschiedenis, nationaliteit en geloofsovertuiging. Ze binden in samenwerking met het OCMW de strijd aan tegen sociale uitsluiting, armoede en vereenzaming. ’t Bergske doet dit in alle discretie en met respect voor ieders eigenheid.”

Programma

Op het programma staat passiemuziek, meestal gecomponeerd in de vijftiende of zestiende eeuw. De koren worden begeleid door gastmuzikanten, maar ook het gerestaureerde orgel in de kerk doet dienst. “Het orgel wordt van boven naar de plattegrond van de kerk gebracht, waardoor het ook zichtbaar is voor het publiek. Nogmaals zal duidelijk worden dat de kerk beschikt over een fantastische akoestiek”, aldus Joke.

“Cultuur verbindt. Daar willen wij deel van uitmaken en er ons uiterste best voor doen. We dragen ons bescheiden steentje bij. We proberen met Rijmenam Klassiek als kleine samenleving muzikale kwaliteit te brengen met onder meer het befaamde Currende en Les Muffatti. We merken dat onze doelgroep ook steeds vaker van buiten Rijmenam komt. Gelukkig maar, want zo blijft het financieel haalbaar”, besluit Joke.(evb)

Info en tickets: rijmenamklassiek@gmail.com

Volledig programma:

https://currende.be/curwp/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners