ATV

Wachtrijen kunnen uren oplopen, voorjaarsdrukte aan autokeuring is erger dan anders: “Plan je bezoek tijdig in”

Op twee dagen tijd moesten twee autokeuringsstations vroegtijdig sluiten, omdat wachttijden opliepen tot drie uur lang. Het voorjaar is altijd een drukke periode voor de autokeuring, maar nu lijkt het nog drukker dan anders. “Mensen rijden langer met een oudere auto rond, waarmee ze vaker naar de keuring moeten”, zegt Sofie Vanhout, de woordvoerster van GOCA Vlaanderen, het expertisecentrum voor autokeuring en rijbewijs.

Janne Eijckmans

Als er nog een bezoek aan de autokeuring op de agenda staat, maak je maar best een afspraak. Anders kan je wel eens lang moeten wachten. In een autokeuringsstation in Alken moesten sommige klanten dinsdag drie uur aanschuiven, waardoor om 15 uur werd besloten om al de rijen te sluiten voor mensen die zonder afspraak kwamen. Ook in Hoboken sloot een station vandaag de poorten al omstreeks 12 uur, omdat de wachtrij zodanig lang was. Dat liet een lezeres weten aan Het Laatste Nieuws. “We willen zo voorkomen dat mensen voor niets aanschuiven”, verduidelijkt Sofie Vanhout.

“Het is zeer druk aan de autokeuring, maar dat is traditioneel zo elk voorjaar.” Toch is het iets drukker dan anders, volgens Vanhout. “Mogelijk heeft dat ermee te maken dat mensen de laatste tijd langer moeten wachten op de levering van een nieuwe auto. Ze blijven dus nog met hun huidige auto of een tweedehandswagen rondrijden, waarmee ze jaarlijks naar de keuring moeten.” Met een nieuwe wagen moet dat de eerste vier jaar niet. “Daarnaast zijn er ook wat afwezigheden door ziekte, bijvoorbeeld corona, maar niet in alarmerende mate.”

De wachttijden verschillen van dag tot dag en van het ene keuringscentrum tot het andere. “Soms ben je op een kwartier buiten”, aldus Vanhout. “Je kan de drukte zelf op voorhand inschatten door de druktebarometer op onze website www.autokeuring.be te raadplegen.” Die geeft voor alle keuringscentra in Vlaanderen de drukte weer aan de hand van een kleurencode. “Wanneer een centrum groen kleurt, is het het beste moment.” Je kan ook een afspraak maken om helemaal te vermijden dat je lang moet wachten. Nog een tip die Vanhout meegeeft, is je tijdig aan te bieden voor een keuring, of je nu met of zonder afspraak wil gaan. “Dat kan al twee maanden voor de einddatum op je keuringsbewijs.”

LEES OOK. Rijden we binnenkort overal 100 km/u op de snelwegen? Deze aanbevelingen moeten voor meer veiligheid zorgen 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV