© ATV
Vlaams Parlement reageert unaniem verbolgen op annuleren Queer Iftar na dreiging: “Dit is niet ons Vlaanderen”
“Ik ben heel blij dat er op alle banken eenzelfde signaal klinkt, namelijk dat dit geen Vlaanderen is dat wij willen.” Zo reageerde Vlaams minister voor Samenleven Bart Somers (Open Vld) in het Vlaams Parlement op verschillende vragen over de afgelaste Queer Iftar in De Roma.
Het was zijn partijgenoot Tom Ongena die vroeg aan de minister wat hij zal doen om de vrijheden van de Vlamingen te beschermen. “We mogen in ons land terecht trots zijn dat we voorloper zijn inzake rechten voor holebi’s, voor mensen uit de regenbooggemeenschap. Hier kan je echt zijn wie je bent en samenkomen met wie je wilt. Maar blijkbaar hebben sommigen het daar toch moeilijk mee en hebben ze bedreigingen naar de organisatoren gestuurd. Het gaat hier over onze vrijheid en we mogen nooit aan zulke bedreigingen toegeven”, zei Ongena.
Tom Ongena (Open Vld). — © BELGA
“Nooit zulke dreiging aanvaarden”
Bart Somers reageerde ontstemd op wat er zich afspeelde aan De Roma. “Dat dit anno 2023 nog steeds gebeurt vind ik confronterend en zeer pijnlijk. Qua wetgeving inzake holebirechten zitten we met ons land in de top 3. In Vlaanderen omarmen we liefde in al haar vormen.”
Vervolgens haalde de minister er enkele onthutsende cijfers bij die zijn kabinet had besteld in het kader van een studie. “93% van de holebi’s in Vlaanderen”, zo zegt hij, “krijgt te maken met fysiek of verbaal geweld. Zeven op de tien heeft zelfmoordgedachten. We mogen de daders niet reduceren tot één groep, ze komen van alle kanten.”
“We weten dat er bronnen zijn waar homohaat, -afkeer of -bashing kan ontstaan. Er is een spanningsveld tussen religieuze tradities maar ook met extreemrechtse ideologieën. De overheid zet in op safe spaces, we hebben het project PAARS in het onderwijs, we werken samen met de gezinsbond, kortom: er zijn heel veel sporen waarop we werken.”
Bart Somers (Open Vld). — © BELGA
LEES OOK. Minister Somers: “Deze iftar móét doorgaan, een afgelasting onder druk is onaanvaardbaar”
Dialoog met organisator
Voorts kwamen nog enkele parlementsleden tussen van meerderheid en oppositie die de bedreigingen tegen de iftar unaniem afkeurden en zeiden dat er vooral in dialoog moet gegaan worden met de organisator Merhaba.
“Dit is een probleem binnen enkele geloofsgemeenschappen, maar ook binnen extreme groeperingen”, aldus Orry Van de Wauwer (CD&V). Jos D’Haese (PVDA) benadrukte de vraag naar bijkomende steun voor dergelijke organisaties. Voor Imade Annouri (Groen) druist deze bedreiging in tegen de maatschappij waarin hij gelooft. “Een maatschappij waarin iedereen kan zijn wie hij wil zijn.” Maxime Veys van Vooruit reageerde dat hij kippenvel kreeg bij het horen van de cijfers die de minister gaf. “Hoe kunnen we er samen met zij die het wél goed menen voor zorgen dat zulke zaken in de toekomst niet meer gebeuren?”
Ook werd de vergelijking gemaakt met de actie van Vlaams Belang Brugge twee weken geleden waar de lokale afdeling ging protesteren op het Queer Was Here-festival, waar een dragqueen ging voorlezen aan kinderen van drie tot zes jaar.
In De Roma in Borgerhout zou normaal de Queer Iftar doorgaan op 31 maart. — © EVW
Vlaams Belang niet aanwezig
De voltallige Vlaams Belang-fractie had kort voor de vraag gesteld werd de zaal verlaten omdat vijf van de negen regeringsleden niet aanwezig waren en zo “parlementair werk onnodig was”. “Misschien een handige truc om niet te moeten tussenkomen in dit debat”, zei N-VA-parlementslid Nadia Sminate.
Ondertussen reageerde Antwerps gemeenteraadslid en eveneens parlementslid voor Vlaams Belang Sam Van Rooy dat “we in onze vrije samenleving nooit mogen buigen voor islamitische intimidatie” en vindt hij – net zoals alle andere parlementsleden – dat de afgelaste iftar toch moet plaatsvinden. Tegelijkertijd erkent Van Rooy dat zijn partij zich altijd kritisch heeft opgesteld over de LGBTQIA+, “maar de vrijheid én veiligheid om iets te organiseren staat hier voorop.”
“Niet ons Vlaanderen”
Tot slot gaf minister Somers nog mee dat er overleg is geweest met Merhaba en de stad Antwerpen en dat hij blij is dat die er alles aan doet om de veiligheid van zulke evenementen te garanderen. “Er geldt ook een collectieve verantwoordelijkheid. Het gaat vandaag over iedereen in onze samenleving en we mogen niet aanvaarden dat door welke druk of dreiging mensen moeten terugplooien. We moeten heel duidelijk zeggen dat dit niet ons Vlaanderen is.”
Hoofdpunten
Antwerpse drugssmokkelaar die op ‘Most Wanted’-lijst stond, riskeert 8 jaar cel voor rol in organisatie rond ‘Dikke Piet’
“Dit is echt geen verstandige zet”: militair expert over droneaanval op Moskou
Brigitta Callens praat voor het eerst over nieuwe liefde Filip: “Een warme family-man”
Het leven leek mooi te lopen voor Liese, en toen kreeg ze plots zware diagnose: “Maar ik ga nog álles uit het leven halen”