© put

Superfruit of supervervuild? Bosbessen net toegevoegd aan Dirty Dozen

Wie de dag goed wil beginnen, doet dat volgens Pinterest met een smoothie bowl, overladen met superfruits als veenbessen, gojibessen en bosbessen. Dat ziet er niet alleen kleurrijk uit, maar dankzij de hoge concentraties vitamines in die superfruits krijg je ook meteen een hoop voedingsstoffen binnen. Al is er ook slecht nieuws, als we de laatste Dirty Dozen-ranking mogen geloven.

Camille Van Puymbroeck

Even een korte voorstelling voor zij die de Dirty Dozen nog niet kennen. De Environmental Working Group maakt elk jaar een lijst van groenten en fruit op, die gemiddeld gezien het meeste pesticiden bevatten wanneer ze in de winkelrekken belanden. Hoewel die concentraties meestal onder de tolerantiegrens liggen, is de lijst toch iets om rekening mee te houden wanneer je je verse groenten en fruit (extra goed) wast.

Dit jaar is er een nieuwkomer in die lijst, namelijk de bosbes, die algemeen als superfruit wordt aanvaard. De bes staat op de elfde plaats en de wetenschappers vonden in totaal 54 verschillende pesticiden terug op de bessen, terwijl 80 procent van de onderzochte vruchten resten van twee of meer pesticiden vertoonden. En de lijst bevat nog andere geliefde ingrediënten...

Dirty Dozen of twaalf groente- en fruitsoorten met meeste pesticiden

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Kool
 4. Perziken
 5. Peren
 6. Nectarines
 7. Appels
 8. Druiven
 9. Paprika’s en pepers
 10. Kersen
 11. Blauwe bessen
 12. Groene bonen
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle