Liesbeth-Ann en zoontje Hidde gingen enthousiast aan het opruimen.© Leen Van de Sande

Vrijwilligers houden grote lenteschoonmaak in Mechels Vrijbroekpark: “Afval hoort hier niet thuis”

Mechelen -

Het Vrijbroekpark in Mechelen organiseerde woensdag in samenwerking met Mooimakers een grote lenteschoonmaak. Gewapend met afvalgrijpers en vuilniszakken ruimden vrijwilligers het zwerfvuil in het park op. Het is de derde keer dat er een grote opruimactie plaatsvindt, want het probleem van zwerfafval blijft groot.

Stijn Van de Sande

Hoewel het aan het weer van woensdagmiddag niet echt te merken was, is de lente in het land. En daar hoort volgens Mooimakers en het Vrijbroekpark een lenteschoonmaak bij. Het park riep daarom op om zwerfafval op te komen ruimen. “Want nu valt het mee, maar vooral na drukke weekends met mooi weer durft er heel wat zwerfafval rondslingeren in ons park. De vrijwilligers ruimen alles zo snel mogelijk op, maar een grote schoonmaak is mooi meegenomen”, zegt communicatiemedewerker Ward Colebrants van het Vrijbroekpark.

“Zwerfvuil is niet oké, daarom organiseren we sinds kort twee keer per jaar een grote schoonmaakactie”, klinkt het. “In het voorjaar is er de lenteschoonmaak en later volgt de World Cleanup Day. Dit is nu de derde actie, maar er zullen er zeker nog volgen. We willen de mensen namelijk bewust maken van het probleem van zwerfafval. Door hen zelf aan de slag te laten gaan met grijpers en vuilniszakken, hopen we dat de mensen zich realiseren dat afval thuishoort in de vuilnisbak en niet in het park.”

“Hidde is nog maar vier, maar ruimt heel graag zwerfafval op”, zegt mama Liesbeth-Ann.© Leen Van de Sande

Bij Liesbeth-Ann Verbruggen en haar zoontje Hidde (4) is dat bewustzijn er al. “Ik ben erg bezorgd over de toekomst en de wereld waarin mijn zoon zal opgroeien”, zegt Liesbeth-Ann. “De zorg voor de natuur en onze omgeving heb ik van thuis uit meegekregen en probeer ik nu op mijn beurt door te geven aan Hidde. Hij ruimt heel graag zwerfafval op. We gaan regelmatig naar een speelpleintje bij ons in de buurt om er op te ruimen. Dat gebeurt op zijn vraag. Toen ik de oproep voor de lenteschoonmaak zag, heb ik dan ook niet getwijfeld.”

“Schitterend initiatief”

Ook vrijwilligers Greet en Luc nemen regelmatig de afvalgrijper ter hand. Dat doen ze zowel in het Vrijbroekpark als in hun buurt. “Het probleem wordt zeker niet kleiner”, merken ze op. “En vaak merk je bepaalde patronen. Het gaat meestal om hetzelfde soort afval op dezelfde plek. Het zijn dus wellicht steeds dezelfde mensen die zich er schuldig aan maken. Dat het park en Mooimakers dit initiatief organiseren, vinden we dan ook schitterend, want een vuil park is voor niemand leuk.”

Vrijwilligers Greet en Luc.© Leen Van de Sande

Intussen onderzoekt het Vrijbroekpark hoe het kan evolueren naar een park zonder afval. “Daarvoor nemen we deel aan het Europees project Zero Waste Urban Park”, zegt Justina Sapolaite. “De komende dertig maanden zoeken we uit hoe we ons afvalmanagement kunnen aanpakken en verbeteren. Met die bevindingen hopen we andere parken in heel Europa te kunnen inspireren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners