Klanten van rijschool veroordeeld omdat ze examen aflegden met verborgen camera en oortjes

De rechtbank in Antwerpen heeft woensdag de eerste veroordelingen uitgesproken tegen een groep klanten van een rijschool die fraudeerden bij hun theoretische rijexamen. De klanten werden op pad gestuurd met een verborgen camera en oortjes.

Sam Reyntjens

Het parket had in totaal 33 klanten van de Antwerpse rijschool, met vestigingen in Deurne en Merksem, voor de rechter gedaagd. Allemaal waren ze in beeld gekomen tijdens een gerechtelijk onderzoek tegen de eigenaars van de rijschool, een dossier dat nog loopt. Die rijschool stuurde haar klanten met een in hun kledij verborgen camera naar het theoretisch rijexamen. “Ze kregen oortjes in en droegen een wifirouter”, legde het Openbaar Ministerie uit tijdens de rechtszaak. “Zo kregen ze de juiste antwoorden in hun oor gefluisterd.”

LEES OOK. “Ze zijn een potentieel gevaar op de weg”: 33 klanten van rijschool voor rechter omdat ze examen aflegden met verborgen camera en oortjes

Voor de rechtbank riskeerden de frauderende leerlingen afhankelijk van hun strafblad een werkstraf of een effectieve gevangenisstraf. Woensdag werden de eerste elf vonnissen uitgesproken. Zes beklaagden kregen een jaar cel en 800 euro boete, vier anderen werden veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een boete van 800 euro met uitstel. Een elfde kreeg 140 uur werkstraf en een boete van 800 euro.

“De feiten zijn ernstig en getuigen van een gebrekkig normbesef. Door te frauderen bij het afleggen van het theoretische rijexamen probeerden de beklaagden een attest te verkrijgen dat hen in een volgende fase zou toelaten zich als chauffeur in het verkeer te begeven zonder bewezen te hebben over een basiskennis van verkeersregels te beschikken. Zulke frauduleuze handelswijze heeft een negatieve impact op de verkeersveiligheid”, motiveerde de rechtbank haar vonnissen.

De andere personen die fraudeerden tijdens hun examen zullen hun straf in april kennen. De organisatoren zullen allicht later nog voor de rechtbank komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen