© rr

Jeugdcomplex Beerschot doelwit van aanslag, broertje van drugscriminelen geviseerd

Drie Nederlanders hebben vorige zomer een aanslag met vuurwerk gepleegd tegen het jeugdcomplex van Beerschot aan het Universiteitsplein in Wilrijk. De daders lieten ook een boodschap achter, gericht tegen de jonge broer van twee drugscriminelen.

Sam Reyntjens

De aanslag vond plaats in de nacht van 18 op 19 augustus 2022 en leverde een beschadigde deur aan het clubhuis aan het Wilrijkse Universiteitsplein op. “Er werd ook een boodschap met graffiti op de muur achtergelaten”, zegt het parket. ‘F. (de naam werd voluit geschreven, red.) moet eruit’ schreven de aanslagplegers. Volgens het parket speelt bij de jeugd van Beerschot slechts een speler met die naam. De familie van die jongen, de E.H.’s, werd eerder al verschillende keren het slachtoffer van drugsgeweld. Hun ouderlijke woning in de Deken De Winterstraat in Berchem is een van de meest geviseerde panden uit de Antwerpse drugsoorlog. Allicht wilden de opdrachtgevers aan de broers van F. laten zien dat ze wisten waar hij speelde en dat ze er niet voor terugdeinsden hem te intimideren.

LEES OOK. Dit is de meest geviseerde familie in de Antwerpse drugsoorlog: “Van niemand bang, alleen van God”

De verdachten van de explosie in Wilrijk werden een maand later opgepakt in de buurt van de Rietschoorvelden in Merksem. In de buurt van een ook al eerder geviseerde woning van drugscriminelen vielen ze op op de camera’s. Net voor hun arrestatie gooiden ze een explosief weg wat er op wees dat ze nog een aanslag wilden plegen. Twee van de verdachten waren minderjarig, enkele Saverio B. (18) uit Almere bleek al meerderjarig te zijn.

De speurders die de gsm’s van de jongens uitlazen in het Merksemse onderzoek zagen dat daar ook berichten instonden die dateerden van de nacht van de aanslag in Wilrijk. “We gaan die cobra doen”, stuurde een van de minderjarigen naar Saverio B. Die laatste had ook het adres van Beerschot opgezocht. De minderjarigen zijn ondertussen vrij in Nederland, Saverio B. stond woensdag alleen terecht voor de aanslag in Wilrijk en zal ook nog moeten voorkomen voor de feiten in Merksem. Het parket vorderde woensdag een celstraf van veertig maanden.

De advocaat van B. vroeg om die straf met uitstel op te leggen. B. ontkent de feiten niet maar zegt dat hij enkel als chauffeur meeging om zijn neefje, een van de minderjarigen, te helpen. “Alles was heel amateuristisch”, aldus meester Boris Reynaerts. “Mijn cliënt heeft daar ook geen cent voor gekregen zegt hij. Het is een jonge gast, ik vraag u een straf met uitstel om zijn toekomst niet volledig te hypothekeren.”

Saverio B. zelf legde aan de rechter uit dat zijn neefje de opdracht - gekregen via Snapchat - wel moest uitvoeren omdat anders grote problemen dreigden. “Ik dacht alleen aan het feit dat ik hem moest helpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen