© ATV

De Velodroom brengt straffe koersvrouwen in beeld: van ‘Stieneke’ over Yvonne Reynders tot Lotte Kopecky

Boom -

De glansprestaties van Lotte Kopecky zijn een uithangbord voor het Belgische vrouwenwielrennen. Maar ook in het verleden telde ons land al straffe koersvrouwen, met zevenvoudig wereldkampioene Yvonne Reynders (85) op kop. Provinciaal wielermuseum De Velodroom in Boom schetst in een nieuwe expo de evolutie van het dameswielrennen met een uitgebreide collectie foto’s, truitjes en andere memorabilia.

De expo leert dat Rosa Calluy en Celestina ‘Stieneke’ Moens, beiden uit Boom, al begin jaren dertig koersten. Calluy wordt beschouwd als een ware fietspionier. Zij won het BK en werd tweede op het EK in Hoboken in 1934. Op training langs de steenfabrieken werd ze nagefloten door arbeiders, waarop ze besloot te stoppen. Koersen bleef een mannenzaak.

Maar enkele dames zetten dapper door, onder wie de Antwerpse Yvonne Reynders, in de jaren vijftig en zestig. De gewezen kampioene geniet van de omkadering en aandacht die het vrouwenwielrennen tegenwoordig geniet.

“In onze tijd was dat wel anders”, lacht ze. “Zo was er eens een bergkoers in Frankrijk. De mannen vertrokken aan de voet van de berg, maar wij moesten halfweg starten. We kregen te horen dat als de mannen eraan kwamen, we baan moesten ruimen”, schetst ze de tijdsgeest. “In de laatste ronde, de rest had ik er allemaal al afgereden, hoorde ik muziek: de mannen waren in aantocht. Ik ging aan de kant maar de mannen kwamen allemaal rond mij gereden, om mij te beschermen”, lacht Yvonne.

Een uitgebreide collectie wielertruitjes© JHS

Samen met Ellen Van Loy is ze de trotste ambassadrice van de tentoonstelling. Van Loy won bij de elite dames de allereerste cyclocross die in De Schorre werd georganiseerd in 2015. “Het is belangrijk om te laten zien dat vrouwen net zoveel passie en toewijding hebben voor de koers als mannen en dat hun bijdragen aan de sport net zo waardevol zijn. Ik hoop dat deze tentoonstelling deuren opent en inspiratie biedt voor meisjes en vrouwen die hun eigen weg willen vinden in de koerswereld”, zegt Van Loy.

Demmy en Lenny Druyts van de Wilrijkse wielerfamilie.© JHS

Aanwezig bij de feestelijke opening is ook de wielerfamilie Druyts uit Wilrijk met de vier zussen Kelly, Jessy, Demmy en Lenny die in 2016 samen aan de start van een wereldbekerwedstijd verschenen. Dat was een unicum. Ook broer Gery was wielrenner. “Meer zendtijd en weerklank, ploegen die professioneler worden, een betere omkadering, beter materiaal: je merkt in alles dat het vrouwenwielrennen in de lift zit en dat is heel fijn. Een expo als deze zorgt voor nog meer weerklank”, zegt Lenny.

Uiteraard heeft ook onze Belgische trots van dit moment en streekrenster Lotte Kopecky een prominente plaats in deze tentoonstelling gekregen. Haar Kristallen Fiets en Flandrien Trofee zijn enkele van de blikvangers. De originele Europese kampioenstrui van Victoire Van Nuffel, de eerste Belgische kampioene wielrennen in 1959 op de weg én op de baan, is nog zo’n uniek pareltje.

De tentoonstelling ‘Koersvrouw, van Reynders tot Kopecky’ is vanaf 25 maart elke zaterdag en zondag te bezoeken tussen 13 en 17u, andere dagen kunnen ook op afspraak. De toegang bedraagt 2 euro. Kinderen tussen 6 en 12 jaar betalen 1 euro, kinderen onder 6 jaar hebben gratis toegang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV