© PN

Op heterdaad betrapt bij winkeldiefstal? Dat is dan een boete van 350 euro: “Ook kleine criminaliteit moet consequent bestraft worden”

Sint-Niklaas -

De politie van Sint-Niklaas start met het geven van zogenaamde lik-op-stukboetes bij winkeldiefstallen. Door de boete kan de politie een op heterdaad betrapte winkeldief ter plaatse een boete tot 350 euro opleggen. De boetes worden uitgeschreven om kleine criminaliteit ook consequent te bestraffen. “De boetes zijn een welgekomen aanvulling voor het toenemend aantal winkeldiefstallen”, aldus raadslid Karel Noppe, die er een vraag over had gesteld.

Yannick Joos

De boetes werden vorig jaar al ingevoerd door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), maar uit een navraag van fractieleider en gemeenteraadslid Karel Noppe (Open VLD) bleek dat de lokale politie van Sint-Niklaas nog geen lik-op-stukboetes had uitgeschreven. Mede op zijn vraag wordt het nieuwe instrument nu bekendgemaakt binnen de politie en zal actief gebruikgemaakt worden van de boetes. In maart of april zal het systeem dus ook effectief in werking treden in Sint-Niklaas.

Aangifte gedaan

“De voorbije jaren namen verschillende vormen van diefstal of inbraak af in Vlaanderen, ook in Sint-Niklaas”, weet Noppe. “Maar dat is niet het geval voor winkeldiefstallen, een veelvoorkomende vorm van criminaliteit. In die cijfers zitten overigens alleen de geregistreerde feiten. Welicht zijn er nog veel winkeldiefstallen waar geen aangifte wordt gedaan. Veel handelaars worden geconfronteerd met dergelijke diefstallen en dat veroorzaakt frustratie en inkomstenverlies. De boeteszijn dus een welgekomen aanvulling in de strijd tegen het toenemend aantal winkeldiefstallen.”

Door de boete kan de politie een op heterdaad betrapte winkeldief ter plaatse een boete tot 350 euro opleggen. Als de dader bekent, dan kan die boete onmiddellijk betaald worden via de betaalterminal van de politie of met een QR-code. Indien de dader daar niet op wil ingaan, wordt de boete binnen de veertien dagen opgestuurd. “We geven daardoor een duidelijk signaal dat ook kleine criminaliteit consequent bestraft wordt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners