De man slaagde erin om de pakjes om te leiden en ze in de automaten van bpost te laten leveren. Daar haalde hij ze op. Bewakingscamera’s filmden S.E. echter en zo kon hij ontmaskerd worden.© RR

Parket eist twee jaar cel tegen bpost-medewerker die pakketjes uit automaten haalt: “Minstens 75 pakjes gestolen en inhoud ervan via het internet verkocht”

Mechelen -

Een gewezen interim-medewerker van bpost hangt twee jaar cel boven het hoofd voor het stelen van minstens 75 postpakketjes. Hij slaagde erin om de pakjes, die klaarlagen om naar de bestemmeling te brengen, naar een afhaalautomaat door te sturen. Daar haalde hij ze op en verkocht ze later via een tweedehandssite. Tegen de man werd twee jaar cel en een boete van 16.000 euro gevorderd, temeer omdat hij ook cannabis kweekte en verkocht.

Theo Derkinderen

In november van vorig jaar stapte bpost naar de politie omdat er op enkele weken tijd ongeveer 75 postpakketjes verdwenen waren. Ze kwamen nooit toe bij de bestemmeling. “Het ging om pakketjes die afkomstig waren van onder meer Coolblue, Bol.com en Proximus”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans. “Uit het interne onderzoek bleek dat iemand via het informaticasysteem van bpost een en ander wijzigde en dat de pakjes uiteindelijk werden afgeleverd in afhaalautomaten. Zowel in Mechelen, Antwerpen, Brussel en zelfs Luik. En zo kwam interim-medewerker S.E. (37) uit Mechelen in het vizier als verdachte.”

“Hij was nog in het bezit van een werkcomputer van bpost en had toegang tot een applicatie, waardoor hij het pakje kon afleiden naar een automaat”, pikte de advocate van bpost in.

Op heterdaad

De politie bekeek de beelden van de bewakingscamera’s aan de afhaalautomaten en enkele malen kwam S.E. ook duidelijk in beeld toen hij de pakjes kwam ophalen. “Uiteindelijk hield de politie half november toezicht aan een automaat in Antwerpen en kon meneer E. op heterdaad worden betrapt toen hij vier pakketten kwam ophalen. Bij een huiszoeking trof de politie nadien verschillende verpakkingsdozen van allerlei bedrijven aan. Ook werden er 29 briefjes van 50 euro en 6 briefjes van 100 euro gevonden. Geld dat afkomstig was van de verkoop van de gestolen goederen. Meneer gaf toe dat hij ze onder meer via een tweedehandssite had verkocht.”

Cannabis kweken

Tijdens zijn verhoor verklaarde S.E. dat hij de feiten uit financiële noodzaak had gepleegd. “Bovendien wist hij dat er nog meer pakjes werden gestolen bij bpost en dat de klanten toch altijd zouden vergoed worden als hun pakje niet toekwam”, aldus nog Poelmans. “Tijdens de huiszoeking trof de politie bovendien nog twee kweektenten voor cannabis aan. In een tent stonden zeven cannabisplantjes die nog niet oogstrijp waren. In een tweede kweektent hingen negen planten te drogen. Goed voor een gewicht van 600 gram. Meneer gaf toe dat hij al een hele poos cannabis kweekte en het doorverkocht. We berekenen het wederrechtelijk vermogen op 36.000 euro.”

Tegen S.E. vorderde het OM twee jaar cel en een boete van 16.000 euro, al dan niet voorwaardelijk.

“Mijn cliënt is zwaar in de fout gegaan en beseft dat vandaag ook heel goed. Hij heeft het gedaan omdat hij in geldnood zat”, reageerde advocate Lara Gysen namens de beklaagde. “Maar hij laat zijn hoofd door deze zaak zeker niet hangen. Hij kijkt naar de toekomst en wil ook werk maken van zijn professionele toekomst. Daarom vraag ik om meneer tot een werkstraf te veroordelen. En dat mag best een zware werkstraf zijn. Zo wordt zijn toekomst niet gehypothekeerd door een eventueel verblijf in de gevangenis.”

De rechter velt een vonnis op 19 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen