© Shutterstock

Abelprijs voor wiskunde gaat naar specialist in partiële differentiaalvergelijkingen

De Abelprijs voor wiskunde wordt dit jaar toegekend aan de Argentijnse Amerikaan Luis Caffarelli, die gespecialiseerd is in partiële differentiaalvergelijkingen. Die kunnen worden gebruikt om uiteenlopende verschijnselen te beschrijven, zoals de stroming van water of de groei van bevolkingsgroepen.

Bron: Belga

De 74-jarige Caffarelli is professor aan de universiteit van Texas. Hij wordt geëerd voor zijn “baanbrekende bijdragen aan de theorie van de regelmatigheid van niet-lineaire partiële differentiaalvergelijkingen”, meldt de Noorse Academie van wetenschappen en letteren, die de prijs uitreikt.

Dat type vergelijking stelt modellen op van de manier waarop verschillende variabelen veranderen in relatie tot elkaar. De vergelijking wordt gebruikt in verschillende domeinen, van techniek en natuurkunde tot economie en biologie.

De academie prees Caffarelli omdat hij al meer dan veertig jaar bijdraagt aan de theorie van de regelmatigheid. “Door een briljante geometrische visie te combineren met ingenieuze analytische instrumenten en methoden, had en heeft hij een zeer belangrijke invloed op het vakgebied”, klinkt het.

Caffarelli volgt de Amerikaan Dennis Parnell Sullivan op, die vorig jaar de prijs won voor zijn werk in topologie en chaostheorie.

De Abelprijs werd opgericht in 2003 op de 200ste verjaardag van de geboorte van Niels Henrik Abel (1802-1829), een Noorse wiskundige. De winnaar krijgt een bedrag van 7,5 Noorse kronen (662.000 euro). De prijs wordt officieel overhandigd op 23 mei in Oslo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER