Auteurs Jos Foets en Paul Kersemans.© Tommy Maes

Fotoboek brengt geschiedenis van de Molse tram tot leven: “Als passagiers nog in kroeg zaten, hingen cafébazen een vlag buiten”

Mol -

In hun fotoboek Een tram in Mol brengen Jos Foets en Paul Kersemans het verhaal tot leven van de tram die vroeger door Mol reed. Het boek bevat vooral veel beeldmateriaal, maar ook anekdotes en weetjes over de tram. Daarnaast staat er nog een tentoonstelling op het programma.

Tommy Maes

Veel oudere inwoners van Mol kunnen zich nog herinneren dat er een tram door Mol heeft gereden. Dat was het geval van 1895 tot 1977. Jos Foets en Paul Kersemans publiceren binnenkort een boek waarin die herinneringen weer tot leven komen. Aan de hand van foto’s en ander beeldmateriaal ontdek je ontroerende en soms ook verbazende verhalen en anekdotes.

“Tussen 1895 en 1955 vervoerde de tramlijn Turnhout-Zichem passagiers naar hun bestemming”, zeggen Jos Foets en Paul Kersemans. “Die tram stopte aan haltes in Turnhout, Retie, Dessel, Mol, Meerhout en het huidige Laakdal tot in Zichem. De tram vormde ook een verbindingspunt tussen de stations van Turnhout, Mol en Zichem. Daarnaast reed er een goederentram tussen het station van Mol en verschillende bedrijven op de Keirlandse Zillen en in Mol Donk. Die tram vervoerde materialen van en naar bedrijven zoals zandontginningsbedrijf Sibelco, glasfabriek Verlipack en tegelfabrikant Helsen. Die tram heeft gereden tot 1977 en de sporen zijn ook nog lang zichtbaar gebleven op de Turnhoutsebaan.”

De passagierstram die tot 1955 in Mol reed.© rr

De auteurs startten in 2020, tijdens de corona-lockdown, met het samenstellen van hun boek, maar beiden waren al langer geïnteresseerd in het verhaal achter de tram. “Ik heb zelfs de passagierstram nog weten rijden in mijn kindertijd, want ik woonde vlakbij een tramhalte”, vertelt Jos Foets.

“Ik weet nog dat moeder ons altijd waarschuwde dat we op de tram moesten letten wanneer we buiten speelden. En de tram was ook een belangrijk transportmiddel om snel tot in Turnhout te komen. In die tijd was er bijvoorbeeld nog geen kinderarts in Mol en moesten mensen naar Turnhout rijden waar er wel een was. Zo stelde ik met oldschool knip- en plakwerk van foto’s en prentjes een eerste boek samen en Paul heeft op basis daarvan een digitale versie gemaakt met een betere lay-out. Ook zijn we voor foto’s en ander beeldmateriaal terechtgekomen bij onder meer de Molse Kamer voor Heemkunde en het Vlaams Tram- en Autobusmuseum in Antwerpen.”

Een goederentram op de Turnhoutsebaan.© rr

Het resultaat is een fotoboek van meer dan 250 pagina’s. “Het is geen doorwrocht historisch document, maar een boek dat je regelmatig weer kan vastpakken om herinneringen op te halen of om iets te ontdekken over Mol dat je nog niet wist”, zegt Paul Kersemans. “Zo ben ik zelf heel aangenaam verrast die niet alleen oudere mensen naar het boek uitkijken, maar ook jongere Mollenaars die de tram nooit hebben weten rijden.”

Anekdotes

Naast veel beeldmateriaal bevat het boek ook tal van leuke en soms verbazende anekdotes over de tram. “Zo was er ooit een man uit het Brusselse die een fabriek in Borgerhout bij Antwerpen moest bezoeken, maar hij keek op het verkeerde plan”, vertelt Jos Foets. “Zo nam hij per vergissing de trein naar Mol om daar de tram naar Borgerhout te nemen, maar dat was een buurt in Mol-Ginderbroek. Hij schrok zich een hoedje toen daar nergens een fabriek te bespeuren was.”

De tramhaltes bevonden zich altijd aan een herberg.© rr

“Een ander weetje is dat de tramhaltes altijd in de buurt van een herberg werden geplaatst, want schuilhokjes kostten te veel geld volgens de buurtspoorwegen. Omdat de dienstregelingen niet altijd even klokvast waren, bleven veel passagiers in de herberg wachten. Het was ook een gelegenheid om iets te drinken, natuurlijk. In dat geval hing de uitbater een vlag buiten, zodat de bestuurder van de tram kon zien dat hij moest stoppen voor reizigers.”

Expo en wandelzoektocht

Het boek Een tram in Mol verschijnt op 22 april. Tegelijk start er een tentoonstelling in de vroegere Alma (voormalige Brantano-winkel) in de Edmond Van Hoofstraat. De expo loopt tot 14 mei en is gratis te bezoeken tussen 14 en 18u. “Op de expo vind je naast foto’s uit het boek ook materialen die het trammuseum van Antwerpen ons ter beschikking stelt”, vertellen Jos Foets en Paul Kersemans. “Er zijn ook diverse partners zoals Modelbouwclub MSC Kempen, het Mols Poëzieaterlier, Fotoclub ISO-2400 en kunstenaar Raymond Minnen bij betrokken. Daarnaast organiseert Toerisme Mol van 22 april tot 21 mei een wandelzoektocht.”

Het boek kost 30 euro is vanaf 22 april te koop in de Standaard Boekhandel, Perswinkel ’t Pleintje, onthaal- en cultuurbalie ’t Getouw, Ten Hove, dienst toerisme en dienst erfgoed in Mol. Wie het boek voor 5 april besteld bij de vzw Kamer voor Heemkunde of via de webshop op www.visitmol.be betaalt 25 euro. Het boek is dan vanaf 25 april af te halen bij de dienst erfgoed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners