Café Sportlokaal.© kma

Gebouw vroeger café Sportlokaal wordt geïntegreerd in nieuw project

Westmalle -

Het vroeger café Sportlokaal op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Sint-Jozeflei in Westmalle gaat dan toch niet plat. Op sociale media halen mensen opgelucht adem nu ze zien dat enkel de achterbouw afgebroken werd. “Het is nooit onze bedoeling geweest om het hoofdgebouw te slopen”, zegt eigenaar Kris Mintjens van Immo Point Mintjens.

Café Sportlokaal is al enige tijd gesloten. In oktober 2021 opende er tijdelijk een succesvol Christmas House. Daarna mocht de Rotaryclub er spullen voor Oekraïense vluchtelingen inzamelen en stockeren. “Al vanaf de eerste dag na aankoop was het voor ons duidelijk dat we dit pand zouden restaureren”, stelt Kris Mintjens. “Het is een zeer oud, herkenbaar en beeldbepalend gebouw in de dorpskern van Westmalle. Van het hoofdgebouw wordt enkel de dakconstructie licht aangepast. Dit gebouw was destijds eigendom van mijn overgrootouders. Mijn grootmoeder Liske Claes is er geboren. Zoiets breken we niet af hoor.”

Het vroeger Café Sportlokaal zoals het wordt.© Renders

De achtergelegen gebouwen waren echter dermate onderkomen dat deze niet meer voor renovatie vatbaar waren.

Als alles klaar is, zal er beneden een handelsgelijkvloers zijn met behoud van de kleine binnenkoer zoals deze origineel bestond. Binnen het bouwvolume van het hoofdgebouw worden twee nieuwe appartementen ontworpen op de eerste en de tweede verdieping met toegang langs de Antwerpsesteenweg.

Café Sportlokaal vroeger toen het nog door de familie Claes werd uitgebaat.© rr

Op de verdieping boven het kantoorgedeelte van de achtergelegen gebouwen, die werden gesloopt, komt nog één appartement met toegang langs de Sint-Jozeflei. Achter het gebouw worden enkele carports voorzien.

Of de mooie typische caféramen op het gelijkvloers behouden blijven? “Dat was jammer genoeg niet mogelijk”, zegt Mintjens.

Café Sportlokaal bevindt zich naast het gemeentehuis. (kma)

Café Sportlokaal nu.© kma

Zicht vanuit de Sint-Jozeflei.© Renders

Het binnenpleintje zoals vroeger blijft.© Renders

© kma

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners