Opmerkelijk: landbouwminister Jo Brouns (CD&V) wordt lid van Facebookgroep BoerBurgerBelangen “om de vinger aan de pols te houden”

De Facebookgroep BoerBurgerBelangen, die een nieuwe partij wil oprichten naar voorbeeld van de bijzonder succesvolle BBB in Nederland, telt intussen al 13.000 leden. Sinds vandaag hebben ze er een opmerkelijk nieuw lid bij: minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). “De vinger aan de pols te houden kan nooit kwaad”, reageert hij. 

debn

In Nederland werd de BoerBurgerBeweging eerder deze maand uit het niets de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Het signaal voor Tine Hermans uit Merksplas om met de Facebookgroep BoerBurgerBelangen een ‘Vlaamse BBB’ te lanceren. Die groep groeide in een week uit naar 13.000 volgers, onder wie Jo Brouns. “De minister plant alleszins geen overstap”, laat Bram Bombeek, woordvoerder van Jo Brouns, weten. “Het is eerder om de vinger aan de pols te houden, dat kan nooit kwaad.”

Door de enorme groei van de groep zegt oprichtster Tine Hermans woensdag in Gazet van Antwerpen dat “terugkrabbelen geen optie meer is en dat er concrete stappen gezet worden richting een nieuwe partij”. Een zorg voor Brouns? “We hebben de verkiezingen in Nederland met veel interesse gevolgd. De beweging moet uiteraard zelf beslissen of ze een partij wil worden, maar de politieke realiteit leert ons dat nieuwe partijen het in Vlaanderen veel moeilijker hebben om van de grond te komen. Nederland heeft een veel dynamischer politiek landschap dan Vlaanderen: de kiesdrempel ligt bijvoorbeeld veel lager.”

LEES OOK. Interesse in ‘Vlaamse BBB’ barst uit voegen: “We zetten concrete stappen richting een nieuwe partij, terugkrabbelen is nu geen optie”

Ondertussen trekt Brouns Vlaanderen rond “om in de eerste plaats te luisteren naar de bekommernissen van de mensen en om het gesloten stikstofakkoord uit te leggen.” “De minister beseft dat er nog een weg af te leggen is, maar wil tegelijkertijd niemand loslaten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER