De Welvaart. Vrijwilligers van Natuurpunt Voorkempen leverden er al veel werk.© Natuurpunt Voorkempen

Natuurpunt Voorkempen heeft al bergen verzet in vroeger domein De Welvaart

Sint-Antonius -

Natuurpunt Voorkempen heeft domein De Welvaart voor vijftig jaar in erfpacht gekregen van de gemeente Zoersel. Een ideale plek om de komende jaren een natuurhuis uit te bouwen. De afdeling is volop met de renovatie bezig en kan nog helpende handen gebruiken.

Kristin Matthyssen

De Welvaart is een oud recreatiedomein aan de rand van Sint-Antonius achter de begraafplaats. Het grenst aan het Molenbos en ligt dicht bij het natuurgebied Hegte Heyde.

Vrijwilligers Frank, Paul, Renaat en Walter hebben een berg technische ervaring en zijn al met de renovatie begonnen. De klussers begonnen bijna een jaar geleden. “Ondertussen hebben we al heel wat opbouwend werk gedaan. Zo werd het terrein opgekuist, is de elektriciteit aangepast en zijn we begonnen met het leggen van nieuwe waterleidingen”, vertelt Frank.

Het vals plafond is weggehaald en afgevoerd. “Het dak bestaat uit ijzeren panelen en die zijn tijdens een storm al eens verschoven” , legt Renaat uit. “Op verschillende plaatsen druppelt de regen binnen. Het is eigenlijk een wonder dat het gebouw niet compleet beschimmeld is, want het werd de afgelopen jaren fel verwaarloosd.”

Klussers Walter, Renaat, Frank en Paul.© Natuurpunt Voorkempen

Eén van de grootste klussen wordt het dak vernieuwen. Ook de industriële keuken werd uitgebroken. Later komt er een gezellige bar om iets te drinken na een natuurwandeling.

Omdat Natuurpunt het gebouw gaat delen met JNM Voorkempen en de scouts van AKABE Kris-Kras, is er bergruimte voor elke vereniging.

In de voorgevel komen er grotere ramen. Zo wordt het een tof clublokaal, waar de jeugdverenigingen hun activiteiten kunnen houden.

Er is ook een ruimte voor verblijfsrecreatie met acht kleine kamers met plaats voor twee stapelbedden. Er kunnen dus zo’n 32 gasten overnachten. Er is degelijk sanitair bewaard gebleven. Deze ruimte is er het best aan toe en zal snel bruikbaar zijn.

“Met wat geluk, kan je hier tegen de zomer al een speelplein houden. Misschien kunnen jeugdgroepen zelfs al kamperen op het grasveld voor het gebouw. Zodra het sanitair in orde is, moet dat in principe kunnen. Dat zou al een mooi begin zijn”, zo besluit Renaat.

Wie graag mee de handen uit de mouwen steekt is zeker welkom. Het vervangen van het dak wordt een hele intensieve klus.

De witte villa die er vroeger stond.© Stadsarchief Antwerpen

Domein De Welvaart was vroeger eigendom van de vroegere gemeente Borgerhout. Voor de Tweede Wereldoorlog stond er een witte villa, pal naast de dreef die naar de begraafplaats leidt. Het werd gebruikt voor bosklassen en kampen. Dat gebouw is eind jaren zeventig afgebroken.

Een paar jaar eerder was het oude gedeelte van het huidige gebouw neergezet. Twintig jaar later is het nieuwere gedeelte rechts achteraan bijgebouwd. Dat is nauwelijks gebruikt, want in 2001 trok het stadsbestuur de stekker eruit.

Daarna werd het gebouw enkele jaren gebruikt door vzw De Overstap, die er delinquente jongeren huisvestte. Sinds 2005 is het eigendom van Igean.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners