Nanou en Yasmine aan het werk in de leskeuken.© Jan Brys

Eet minder water, eet meer plantaardig en niet alleen tijdens Wereldwaterdag

Brasschaat -

Samen met nog 5.650 andere leerlingen uit de provincie Antwerpen konden de derdejaars van het Technisch Atheneum Brasschaat ondervinden hoe ze een massa water kunnen uitsparen door enkele eenvoudige veranderingen in het kookpatroon. De actie kadert in het project Join for Water.

Nanou Muzaliwa Twagira kreeg met haar klasgenoten de opdracht een ontbijtje klaar te maken. Maar hiervoor mochten ze alleen plantaardige producten gebruiken.

“Een hele week werken we rond Wereldwaterdag. We hebben heel wat opgestoken over de gevolgen van landbouw en veeteelt op onze watervoorraad. Nu maken we een ontbijt met plantaardige wafels en vers fruit. Ik wist eigenlijk al wel dat er een groot probleem is met water in de wereld. Ik ben mij daarvan bewust en ik zou er meer moeten op letten. Thuis zijn we met zes en dan is het niet altijd gemakkelijk om zuinig met water om te springen”, zegt Nanou in het derde jaar Maatschappij en Welzijn zit.

Leerkracht Cindy Dierckx vindt dit zeer belangrijke lessen. “We moeten ervoor zorgen dat onze leerlingen ontdekken dat kleine aanpassingen in hun levensstijl een grote impact kunnen hebben op hun waterverbruik. “Eet minder water, eet meer plantaardig” is een slogan met veel betekenis.”

“In de provincie Antwerpen nemen 25 scholen deel aan het grootste plantaardige feest in Vlaanderen en Brussel. Allemaal samen zullen de 5.650 leerlingen bijna 3 miljoen liter water besparen. Dagelijks verbruikt elke Belg 7.400 liter water. We verbruiken immers niet alleen rechtstreeks water aan de kraan, maar ook onrechtstreeks door bijvoorbeeld de kleding die we “consumeren”. Voeding is verantwoordelijk voor bijna de helft van onze watervoetafdruk. Maar niet voor alle voedingsmiddelen is evenveel water nodig”, zegt Dries Moorthamers van Join for Water. (jbr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners