Kunstenaar Pol Cockx overleed begin deze maand, net voor een overzichtstentoonstelling met zijn werk die zondag start.© Dirk Vertommen

Kunstenaar Pol Cockx (88) overlijdt net voor zijn tentoonstelling in Cultuurcentrum: “Hij keek er enorm naar uit”

Mechelen -

Net voor een overzichtstentoonstelling met zijn werk is de Mechelse kunstenaar Pol Cockx (88) gestorven. Hij leefde erg toe naar de expositie in Cultuurcentrum in Mechelen die zondag van start gaat, maar het heeft niet mogen zijn. De tentoonstelling wordt nu een hommage aan de kunstenaar.

Sven Van Haezendonck

Pol Cockx deelde zijn creaties wat graag met het grote publiek. Twee jaar geleden stelde hij zijn beeldentuin nog eens open, een echte verborgen parel in de Kalkovenstraat. “Bezoekers noemen hem wel eens klein Middelheim”, vertelde hij trots. Het onderhoud daarvan verzorgde hij nog iedere dag zelf. De kunstenaar legde de tuin van dertig are ooit om er zijn beelden in tentoon te stellen.

Van 1964 tot 1975 volgde Pol Cockx tekenkunst, schilderkunst en beeldhouwkunst aan de Academie van Mechelen. In het atelier van Lode Eyckermans leerde hij de technieken van het boetseren kennen, het mouleren en het werken in taille. In deze periode raakte hij ook begeesterd door moderne meesters als Henry Moore en Constantin Brancusi.

Italiaans marmer

Eind de jaren zeventig trok Cockx naar de marmergroeven in het Italiaanse Carrara. Hij kon er werken in het atelier van Luigi Corsannini en raakte er bijzonder gepassioneerd door marmer als materiaal. Vanaf dan koos hij stukken stralend marmer, die hij nadien in zijn Mechels atelier bewerkte.

Hoewel Pol Cockx van opleiding logopedist was, stopte hij daarmee op zijn vijftigste om te doen wat hij graag deed: voltijds met kunst bezig zijn. Zijn beelden zijn tijdloos en getuigen van een grote eenvoud en zuiverheid. De kubus en de bol waren elementaire vormen voor hem.

Een van de beeldhouwwerken in zijn tuin.© Dirk Vertommen

“De vorm zit in de steen en Pol Cockx wist hem er als geen ander uit te halen. Koele en harde grondstoffen toverde hij om tot warme en haast sensuele vormen, een constante dualiteit doorheen zijn oeuvre”, vertelt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Het lag voor de hand dat deze artiest nog eens een tentoonstelling zou krijgen in zijn stad. Helaas overleed de kunstenaar begin deze maand, op 6 maart. De tentoonstelling Pol Cockx in beeld die zondag van start gaat, was op dat moment in volle voorbereiding.

“Creëren gaf hem rust en ruimte”

“Een tentoonstelling opbouwen ging de laatste jaren niet meer zo vlot voor de kunstenaar, de zware werken zijn niet altijd gemakkelijk te verplaatsen. Toch keek hij enorm uit naar deze expo. Creëren gaf hem rust en ruimte, dat geeft hij ons nu voor eeuwig mee met zijn werken”, zegt Siffer.

De tentoonstelling met werk van Pol Cockx loopt van zondag 26 maart tot zondag 16 april in Cultuurcentrum Mechelen. Je kan er terecht van woensdag tot zondag, telkens van 13 tot 18u. De toegang is gratis.

www.cultuurcentrum.mechelen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen