Bij de start vorig jaar nam Rik Van Looy koersdirecteur Nick Nuyens en de dochter van Tom Simpson mee naar zijn borstbeeld. De koers verlaat het Astridplein in Grobbendonk.© Marc Peeters

Grote Prijs Rik Van Looy welkom in Westerlo: “Maar we geven geen geld”

Westerlo, Grobbendonk -

De beslissing van de organisatoren van de Grote Prijs Rik Van Looy om de startplaats van hun wedstrijd van Grobbendonk naar Westerlo te verhuizen, maakt niet onverwacht emoties los. “De organisatie van de wielerwedstrijd heeft ons opgezocht en ze krijgen van de gemeente Westerlo ook geen geld. We steunen alleen op logistiek vlak”, zegt Clyde Tai-Apin (CD&V), schepen van Sport in Westerlo.

Marc Peeters

Welke band heeft Rik Van Looy in hemelsnaam met de gemeente Westerlo? Het is maar één van de vragen die in Grobbendonk worden gesteld bij de aankondiging dat de wielerwedstrijd genoemd naar hun ereburger niet meer zal vertrekken in zijn geboortedorp. De organisatoren van de Grote Prijs Rik Van Looy en het lokale bestuur van Westerlo hebben de voorbije maanden tweemaal samen gezeten.

“Met de verhuizing van de startplaats naar Westerlo wilde de organisatie hun koers een nog meer Kempens karakter geven”, weet Clyde Tai-Apin. “Wij wilden daarover praten, maar alleen als de organisatie ook meteen open kaart zou spelen tegenover de bestaande startplaats. Dat hebben ze ook gedaan.”

Zowat een maand geleden zette het schepencollege van Westerlo officieel het licht op groen. Op zondag 17 september zal de koers starten op het voorplein van het gemeentehuis. Na een geneutraliseerde start en een doortocht op de Grote Markt van Westerlo zal de wedstrijd officieel van start gaan op de Boerenkrijglaan.

Het organisatiecomité van de GP Van Looy bij de voorstelling in 2022, met achteraan keizer Rik Van Looy als vierde van links.© Jef Matthee

Van de organisatie wordt verwacht een parcours voor te bereiden waarbij elke deelgemeente van Westerlo wordt aangedaan, met in het achterhoofd dat er op dezelfde dag in Tongerlo een duatlon wordt georganiseerd. Het college van burgemeester en schepenen van Westerlo geeft aan de organisatoren de opdracht om een mobiliteitsplan uit te werken.

145 seingevers

Om het peloton op een veilige manier door de straten van Westerlo te loodsen zijn er naar schatting 145 seingevers nodig. Omdat die de laatste jaren steeds moeilijker te vinden zijn kijken de organisatoren hiervoor in de richting van de gemeente. “We helpen hen met het ter beschikking stellen van een lijst met verenigingen en hun contactpersonen”, zegt de schepen. “De koersorganisatie kan vervolgens polsen bij de verenigingen of die eventueel seingevers willen afvaardigen.”

Concreet bestaat de medewerking van de gemeente Westerlo verder uit het ter beschikking stellen van de raadzaal en de toiletten in het gemeentehuis. “Als return verwachten we dat het vertrek van de wielerwedstrijd enige publiciteit zal opleveren voor onze gemeente. Maar daar gaan we dus geen rechtstreekse financiële ondersteuning aan toevoegen. Dat past niet in ons DNA.”

Oppositieraadslid Frans De Cock (Open & Positief Westerlo) ziet alvast een opportuniteit. “In het verleden had Westerlo, en meer bepaald Heultje, met Nest Sterckx een bekende beroepsrenner in huis. Parijs-Brussel, driemaal de Omloop Het Volk, de Ronde van België en zo kan ik nog even doorgaan. Nest krijgt op het dorpsplein in Heultje straks een monument dat op 16 september zal onthuld worden. De renners van de Grote Prijs Rik Van Looy zullen er één dag later passeren. Mooi toch?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners