© AP

Rusland en China “bezorgd” over uitdeinende aanwezigheid van NAVO in Azië

Rusland en China zijn “bezorgd” over de uitdeinende aanwezigheid van de NAVO in Azië. Dat hebben de presidenten van beide landen, Vladimir Poetin en Xi Jinping, dinsdag gesteld in een gemeenschappelijke verklaring. Xi is nog tot en met woensdag op staatsbezoek in Rusland.

Bron: Belga

De twee presidenten hekelen de versterking van de banden tussen de NAVO en de landen uit de regio Azië-Pacific. De westerse militaire alliantie krijgt een veeg uit de pan dat ze “de vrede en de regionale stabiliteit ondermijnt.” Een specifiek steekje gaat in de richting van de Verenigde Staten, die zich volgens Moskou en Peking laten leiden door een Koude Oorlog-mentaliteit als het op vrede en stabiliteit aankomt in dat deel van de wereld in of nabij de westelijke Stille Oceaan.

Rusland en China haalden nog eens uit naar de plannen van de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk om een nieuwe generatie onderzeeërs te ontwikkelen. De drie landen kondigden het partnerschap begin vorige week aan. Het gaat om nucleair aangedreven, conventioneel bewapende onderzeeërs, die vanaf 2030 geleverd zullen worden. Sinds 2021 bestaat het nieuwe militaire bondgenootschap AUKUS tussen de drie landen.

Volgens veiligheidsexperts is die alliantie gericht tegen een potentiële dreiging vanuit China. De onderzeeërs zouden moeten helpen om het hoofd te bieden aan Peking in de Stille Oceaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER