De partners huldigen het nieuwe uitkijkpunt aan de Babbelse Plassen, vlak naast de spoorweg, in.© bar

Steenuil lokt de aandacht aan nieuw uitkijkpunt Babbelse Plassen

Kontich -

Het provinciaal overstromingsgebied Babbelse Plassen, vlak naast de fietsostrade tussen Mechelen en Antwerpen in Kontich-Kazerne, heeft er een ‘bewoner’ bij. Een kunstige steenuil dient er als blikvanger van een nieuw uitkijk- en rustpunt met ligbanken dat er werd gecreëerd.

Het kunstwerk en uitkijkpunt vormen een onderdeel van het project ‘Buurtstroom’, waarin Regionaal Landschap Rivierenland in samenwerking met partners voor meer beleving wil zorgen in de provinciale overstromingsgebieden en het belang van die natte natuur in de verf wil zetten.

De kunstige steenuil trekt de aandacht, zowel voor wandelaars en fietsers op de fietsostrade als de treinreizigers tussen Duffel en Kontich-Lint.© bar

“Op deze drukke fietsader passeren dagelijks heel wat fietsers, maar er was weinig prikkeling om even halt te houden”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde van waterbeleid. “De fietsers zijn zich vaak niet bewust dat hier een overstromingsgebied ligt dat de regio tegen wateroverlast beschermt. En dat je in dit mooie natuurgebied ook kan wandelen langs trage wegen of verpozen in de schaduw van het Langbos en de eeuwenoude boskapellen. Het rustpunt met de uil als blikvanger moet de mensen triggeren. We kunnen op die manier ook het verhaal vertellen dat we dit niet zomaar doen, maar dat dit belangrijke ingrepen zijn om ons te wapenen tegen periodes van aanhoudende droogte of hevige neerslag door de klimaatverandering.”

Het uitkijkpunt ligt naast de fietsostrade.© bar

Riolering

Ook Kontichse schepen van Openbare Werken Willem Wevers (N-VA) onderstreept het belang van de natuurlijke overstromingsgebieden in de gemeente, die met dit soort ingrepen extra onder de aandacht worden gebracht. “Zopas hebben we trouwens eindelijk ook een uitvoerbare vergunning verkregen om hier in deze buurt nog enkele ‘missing links’ weg te werken voor straten die nog niet op het rioleringsnet zijn aangesloten”, geeft hij terloops mee.

Transformatie

Wim Annaert, conservator van de Babbelse Plassen bij Natuurpunt, schetst de grote evolutie die het gebied de voorbije tien jaar heeft doorgemaakt. “Door wateroverlast in de buurt, in Kontich maar ook aan de overkant van het spoor in Lint, kwam het project van de Babbelse Plassen in een stroomversnelling. In 2012 werd met het Langbos twee hectare weiland omgezet in bosgebied, met ook de ontwikkeling van typische fauna en flora.”

Blik op de Babbelse Plassen.© bar

De blikvanger van het uitkijkpunt, een kunstwerk van de hand van Benny De Smet, staat daar symbool voor. “De steenuil is een van de soorten die zich goed thuis voelt in de vele knotwilgen die het natuurgebied rijk is. Aan het uitkijkpunt komt ook nog een infobord over enkele andere typische plant- en diersoorten die je er kan aantreffen, zoals de echte koekoeksbloem en de watersnip”, vertelt Wim Annaert.

Fietsroute

Binnen het project Buurtstroom is aan zes overstromingsgebieden in Lier, Duffel, Kontich en Rumst zo’n uitkijkpunt gerealiseerd. Op zaterdag 25 maart is het rustpunt aan de Babbelse Plassen ook een van de stopplaatsen (met culinaire versnapering) van ‘Veleau Culinair’, een 27 kilometer lange fietstocht over de Veleau Overstromingsroute ter gelegenheid van de Vlaamse Waterdagen die momenteel lopen.

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners