Een put in de weg, en dat uitgerekend twee weken voor de Scheldeprijs. De gemeente Schilde en Pidpa steken een tandje bij om de hindernis weg te werken tegen 5 april.© jaa

Twee weken voor Scheldeprijs gigantische put in de weg

’s-Gravenwezel -

Na enkele weken van lange files, tijdens de spitsuren zelfs reikend tot in Schoten en Wijnegem, werden de ‘tijdelijke’ verkeerslichten op het verzakte kruispunt van de Wijnegemsteenweg met de Dianalaan buiten werking gesteld. De gemeente en Pidpa hebben voor een tijdelijke herstelling gezorgd en doen er nu alles aan om de rijweg helemaal vrij te krijgen voor de Scheldeprijs van binnen twee weken.

Jan Auman

De organisatoren van de oudste Vlaamse wielerklassieker met aankomst in Schoten maken al jaren gebruik van de Wijnegemsteenweg als onderdeel van de lokale ronde, waar de renners ook op 5 april vier keer zullen passeren als apotheose van de 111de editie van de wielerwedstrijd.

Maar onlangs ontstond op de Wijnegemsteenweg, tussen ’s-Gravenwezel-dorp en de Vogelenzang, plots een ernstige wegverzakking als gevolg van schade aan een onderliggende rioolput. “Een krater die ons en beheerder Pidpa verplicht heeft om het kruispunt gedeeltelijk buiten gebruik te stellen en af te sluiten met nadars”, aldus burgemeester Dirk Bauwens (N-VA).

Die kreeg sindsdien veel klachten van dorpsgenoten over het moeizame verkeer als gevolg van de tijdelijke verkeerslichten die geplaatst werden om de passage langs de ‘put’ veilig te laten verlopen. Open Vld-fractieleider en buurtbewoonster Valérie Van Genechten deed maandag in de gemeenteraad nog haar beklag, net als Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Het is voor onze inwoners dagelijks ellenlang aanschuiven en dat al in eigen dorp”, aldus de politici.

De verwenste tijdelijke verkeerslichten op de Wijnegemsteenweg, die voor lange files zorgden, werden alvast buiten gebruik gesteld.© jaa

Voorlopig herstelling

Als bij wonder werden de verkeerslichten dinsdag al buiten gebruik gesteld, ook al was de put nog niet hersteld. “Een test om te zien of beurtelings passeren voorlopig vlot en veilig kan op die manier”, aldus schepen van Openbare Werken Peter Mendonck (N-VA), die hoopt dat de uitgevoerde tijdelijke herstelling van de put het houdt zodat vervolgens ook het wegdek opnieuw hersteld kan worden. “Blijkt na uitharding dat dit niet het geval is, dan moeten we het kruispunt later grondiger aanpakken en zal de hindernis nog een tijd blijven.”

Dirk Bauwens, die de Scheldeprijs gunstig gezind is, belooft dat de Wijnegemsteenweg ter hoogte van de Dianalaan alleszins voldoende vrij zal zijn tegen 5 april om het grote peloton renners en de karavaan van volgwagens veilig te laten passeren, desnoods met extra signalisatie. Dat moet ook wel want alternatieve wegen zijn er niet.

“Mogelijk zullen we op dat kritisch punt mobiele seingevers inzetten”, probeert organisator Jack Vissers te anticiperen. Al hoopt hij natuurlijk dat de koers de volledige breedte van de Wijnegemsteenweg zal kunnen gebruiken.

Maarten De Veuster, ambtscollega van Dirk Bauwens, vlag de Scheldeprijs voor dames van ene vogie jaargang op gang.© JAA

De Dianalaan blijft tot nader order afgesloten ter hoogte van de Wijnegemsteenweg.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners