© AP

Oekraïne wil niet weten van Chinees vredesplan, meent Poetin

Bij de Oekraïense autoriteiten is er geen “bereidheid” om een uitweg te vinden voor het conflict tussen Moskou en Kyiv op basis van het vredesplan dat China een maand geleden op tafel heeft gelegd. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd, na gesprekken met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.

Bron: Belga

“Wij menen dat er veel punten in het Chinese vredesplan zitten die kunnen dienen als basis voor een vreedzame regeling (van het conflict), als ze daarvoor klaar zijn in het Westen en in Kyiv. Momenteel zien we echter geen dergelijke bereidheid aan hun kant”, aldus Poetin.

LEES OOK. Rusland en China breiden strategisch partnerschap uit

Het Chinese vredesplan van twaalf punten werd internationaal op veel scepsis onthaald. Zo staat er nergens dat de Russische troepen uit Oekraïne moeten verdwijnen. Anderzijds stelt de tekst wel dat unilaterale sancties - de westerse sancties tegen Rusland dus - opgeheven moeten worden.

Xi Jinping meent dat met betrekking tot de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne Peking een “objectief en onpartijdig standpunt” inneemt. Voor internationale waarnemers geldt China echter geenszins als neutrale instantie, vooral omdat het land de Russische invasie in Oekraïne nooit veroordeeld heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER