Volgens Lode Hofmans gaat de Nieuwe Maasweg de Zandhovensteenweg nog meer belasten door het aanzuigeffect.© kma

Oud-burgemeester Lode Hofmans treedt Dirk Draulans bij in kritiek op Nieuwe Maasweg

Ranst -

De gemeenteraad van Ranst keurde met veertien stemmen voor en zeven tegen twee samenwerkingsovereenkomsten goed ter voorbereiding van de Nieuwe Maasweg in Oelegem. In een opvallend pleidooi trad voormalig burgemeester Lode Hofmans, nu onafhankelijk oppositieraadslid, bioloog en journalist Dirk Draulans bij in zijn kritiek op de plannen.

Kristin Matthyssen

De gemeenteraad keurde de overeenkomst met de grondenbank van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) goed. De VLM moet de nodige grondverwervingen uitvoeren om getroffen grondeigenaars en erfpachters te vergoeden of een voorstel te doen om de grond te ruilen met een andere grond waarover de VLM of de gemeente beschikt. Er werd ook een samenwerkingsovereenkomst met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) goedgekeurd om het leidend ambtenaarschap op te nemen tegen een vergoeding van 127.439 euro. Voorwaarde is wel dat de vergunning wordt afgeleverd.

De Nieuwe Maasweg moet de Vaartstraat ontlasten.© kma

De oppositieraadsleden die in de beweging PIT zijn verenigd stemden tegen. “Wij hebben indertijd ook voor deze ontsluitingsweg geijverd”, zei Lode Hofmans. “Maar we hebben het losgelaten, omdat het tracé dat nu voorligt het probleem van de Zandhovensteenweg en de overlast in de dorpskernen niet oplost. Integendeel, op de Zandhovensteenweg waar chauffeurs nu al elke morgend twintig minuten in de file staan, zal deze Nieuwe Maasweg nog een aanzuigeffect hebben, zolang deze ontsluitingsweg niet in een bredere context wordt gekaderd.

Deze weg heeft enkel het beoogd effect als er een ventweg parallel van de snelweg kan komen met rechtstreekse aansluiting op het op- en afrittencomplex van de E34 in Oelegem. De werkgroep De Nieuwe Rand, vroeger ‘het complex project Oostelijke Verbinding’, onderzoekt de mogelijkheid om het bedrijventerrein van Ranst en Wommelgem via de Q8 te ontsluiten in Wommelgem. Die oplossing zou de weg die jullie nu willen aanleggen overbodig maken. De kosten voor deze Nieuwe Maasweg worden geraamd op 1,7 miljoen euro. Maar ik kan u nu al verzekeren dat dit het dubbele zal worden”, zei Lode Hofmans. “Het rondmaken van het klaverblad in Ranst wordt ook onderzocht. Persoonlijk zou ik alle energie steken in die optie aan de Q8.”

Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) liet zich niet tot grote uitspraken verleiden. “De argumenten die u opsomt heb ik bijna identiek in een bezwaarschrift gelezen”, zei hij, alsof het allemaal wat gestuurd wordt. “Wij zullen alle bezwaren en adviezen afwegen. Deze samenwerkingsovereenkomsten met de POM en VLM binden ons nog niet aan de genoemde bedragen, maar we willen verder kunnen als we de vergunning krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners