Studenten geneeskunde van de UAntwerpen en verpleegkunde van Karel de Grote Hogeschool tijdens een simulatietraining — © rr
Studenten geneeskunde (UAntwerpen) en verpleegkunde (Kdg) gaan nauw samenwerken: “Om nog meer als team te leren werken”
Studenten geneeskunde van de UAntwerpen) en verpleegkunde van Karel de Grote hogeschool gaan nauw samenwerken. Door samen realistische simulatietrainingen te houden, leren ze nog beter samen te werken. “Het is een zeer krachtige voorbereiding op het werkveld, omdat ze in een veilige ruimte ontdekken waar ze tegenaan lopen”, zegt lector Geert Van de Weyer (Kdg).
De UAntwerpen en Karel de Grote Hogeschool gaan samen aan de slag met een pilootproject in het kader van interprofessioneel onderwijs. De toekomstige artsen en verpleegkundigen krijgen samen scenariotraining. De studenten volgen een simulatie op Kdg of aan UAntwerpen. Ze krijgen in de skillslabs – mini-ziekenhuizen op de campussen – met behulp van hoog-technologische simulatiepoppen, maar ook echte ’simulatiepatiënten’, realistische scenario’s voorgeschoteld.
Krachtig voorbereiding
“Met deze trainingen oefenen we vooral niet-technische vaardigheden in”, zegt lector Geert Van de Weyer van Kdg. “Door een realistische crisissituatie te ensceneren, leren de studenten samenwerken als een team, op een gestructureerde manier communiceren en de juiste hulp inschakelen. Dat de studenten geneeskunde en verpleegkunde samen deze training krijgen maakt het geheel nog realistischer. Wat ze tijdens deze scenario’s meemaken, laat een blijvende indruk achter en zorgt voor belangrijk zelfinzicht en inzicht in sterke interprofessionele samenwerking. Het is een zeer krachtige voorbereiding op het werkveld, omdat ze in een veilige ruimte ontdekken waar ze tegenaan lopen. Zo staan ze later sterker in hun schoenen op de werkvloer.”
De deelname aan de simulatietrainingen staat niet op punten, om de psychologische veiligheid bij de studenten te waarborgen. “Na afloop van elk scenario debriefen we samen, zonder oordeel van de docenten”, zegt Van de Weyer. “De studenten vertellen zelf wat moeilijk ging en welke acties of inzichten ze sterk vonden van zichzelf of elkaar.”
“Na afloop van elk scenario debriefen we samen, zonder oordeel van de docenten”, zegt lector Geer Van de Weyer van Kdg. — © rr
Hoofdpunten
Tania Mintjens, grondeigenaar van de Bosuil, spreekt voor het eerst: “Natuurlijk wil ik dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan”
Van “Mevrouw Mintjens, mag ik je kussen?” tot “Doen!!!”: onze lezers scharen zich massaal achter ultiem voorstel aan Antwerpbaas
Supportersfederaties Antwerp blij met voorstel Mintjens: “De bal is teruggekaatst. Dit geeft zuurstof aan overleg”
Wie is die mysterieuze Tania Mintjens, de vrouw die weigert de heilige grond van de Bosuil te verkopen?