Dankzij VR-brillen word je ondergedompeld in de confronterende leefwereld van personen met dementie.© BERT DE DEKEN

Gevoelige bedsensor, artificiële intelligentie-lamp en VR-bril: hightech geeft Zorggroep Orion meer inzicht in dementie

Turnhout -

Zorggroep Orion wil bij het bouwen van haar nieuw woon-zorgcentrum voor mensen met dementie rekening houden met de nieuwe bewoners. Daarvoor worden digitale instrumenten, een online vragenlijst en een nieuwe visie ingezet.

Wouter Adriaensen

Een op vijf Belgen heeft dementie, bij de 85+-plussers is dat zelfs een op vier. Momenteel hebben ongeveer tweehonderdduizend landgenoten de diagnose, tegen 2050 is dat aantal verdrievoudigd. De Turnhoutse Zorggroep Orion huisvest zestig mensen met dementie in woon-zorgcentrum De Vliet. “We onderzoeken steeds hoe onze zorg nog beter kan en wat leerrijke of handige middelen voor onze zorgmedewerkers zijn”, zegt Turnhouts schepen en voorzitter van Orion Luc Op de Beeck (CD&V). “Er zijn heel wat mogelijkheden om personen met dementie beter op te volgen en te begeleiden en om zorgmedewerkers beter hun werk te laten doen.”

Zo is Zorggroep Orion een van de eerste Vlaamse zorgvoorzieningen die de Momo BedSense uitprobeert. “De BedSense is een dunne plaat met een sensor die onder de matras van het bed zit”, legt woonzorgmanager Liesbeth Crommen uit. “De sensor geeft beweging en houding door via een app. Zo kan het personeel in één oogopslag zien of de bewoners in bed liggen of niet. Dankzij de objectieve informatie kunnen ze gericht hulp bieden. De bewoners krijgen een betere nachtrust en persoonsgerichte zorg en hebben een lager risico op valincidenten.”

Fotolamp

Verder wordt in vijftien kamers drie maanden lang de Nobi-slimme lamp getest. “Die past zich automatisch aan de situatie aan, bijvoorbeeld automatisch nachtlicht wanneer de bewoner opstaat”, zegt projectadviseur Jan Cools. “Daarnaast maakt ze per seconde vier geanonimiseerde foto’s. Dankzij artificiële intelligentie waarschuwt ze zo voor vallen. Bij een val van een bewoner worden de medewerkers meteen gewaarschuwd.”

Een laatste hoogtechnologische snuf is de VR-bril. Wie hem op zet, kruipt in de huid van een persoon met dementie en ondervindt alle obstakels plots aan den lijve. Confronterend, maar vooral heel leerrijk. “Hiermee krijgen de medewerkers, en later familieleden, inzicht in hoe het nu echt is om te leven met dementie”, zegt Luc Op de Beeck. “Dat past binnen onze nieuwe filosofie om niet langer vanuit het woonzorgcentrum, maar vanuit de persoon te vertrekken.”

De Nieuwe Vliet

De voorbije twee jaar schreven de medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers van Zorggroep Orion samen met proeftuinlab LiCaLab, hogeschool Thomas More, Stad Turnhout aan een nieuwe visie op dementiezorg. Daarin ligt de focus meer op zelfredzaamheid en participatie. “Vroeger werden mensen met dementie bijna van hun vrijheid beroofd, nu willen we hen alle kansen geven”, legt Bart Michielsen, algemeen directeur van Zorggroep Orion, uit. “Daarvoor zijn wel de juiste kennis en tools nodig. Met de Kennismonitor Dementie, een digitale vragenlijst, meten we de kennis rond dementie bij ons zorgpersoneel.”

De info uit de Kennismonitor, de digitale tools en de nieuwe visie vormt een belangrijke inspiratiebron voor De Nieuwe Vliet, het nieuwe huis voor mensen met een dementie in de Kasteelloop. Dinsdag 18 april stellen de partners hun visie op dementiezorg voor bij Thomas More Turnhout.

Liesbeth Crommen toont het gedetailleerde slaapverslag dat de Momo BedSense oplevert.© BERT DE DEKEN

De VR-brillen worden voorlopig enkel gebruikt bij opleidingen voor zorgkundigen.© BERT DE DEKEN

www.zorggroep-orion.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners