Dorien en Hamza demonstreren de mobiele AED, Koen Cleymans van Thomas More en schepen Kelly Verheyen kijken goedkeurend toe.© BERT DE DEKEN

Stadsbestuur koop twee extra AED-toestellen aan: “Beter iets dan niets doen bij een hartstilstand”

Turnhout -

Het stadsbestuur wil Turnhout hartveilig maken. Daarom werden een vijfde AED aan het Speelkaartenmuseum en een mobiel reanimatietoestel aangeschaft. In april zijn er gratis opleidingen.

Wouter Adriaensen

Jaarlijks krijgen tienduizend mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als er niet wordt ingegrepen, zijn zij letterlijk ten dode opgeschreven. “Maar wanneer juist wordt gereageerd, heeft de patiënt een overlevingskans van ongeveer 70%”, zegt schepen voor Welzijn Kelly Verheyen (Vooruit). “Daarom investeren we als stadsbestuur in opleidingen, vormingen en materiaal.”

Levens worden gered door de 112 te bellen, hartmassage te starten en te reanimeren met een automatische externe defibrillator (AED). Er hingen al vier dergelijke toestellen aan het Stadskantoor op Campus Blairon, aan het stadhuis op de Grote Markt, aan de stedelijk sporthal in het Stadspark en aan sportcomplex Leemshoeve. “Die zijn vernieuwd en er komt er nog een bij aan de ingang van het Speelkaartenmuseum. Daarnaast brengen we de ongeveer vijftig AED’s bij Turnhoutse bedrijven en organisaties in kaart.”

Dertig keer pompen

Dorien en Hamza van het Rode Kruis demonstreerden vervolgens in de inkomhal van het Speelkaartenmuseum wat te doen bij een hartstilstand. “Probeer contact te maken met de persoon. Lukt dat niet, leg dan twee vingers onder de kin, de andere hand op het voorhoofd en luister tien seconden. Hoor je geen ademhaling, pomp dan dertig keer met gestrekte arm op het middenrif. Wissel af met telkens twee beademingen.”

Ondertussen pak je het AED-toestel uit. Een computerstem vertelt je waar en hoe je de elektroden aanbrengt. “Waarschuw iedereen om los te laten bij het toedienen van een schok. Twee minuten later kun je een nieuwe schok geven. Je blijft reanimeren tot de ambulance er is en het verplegend personeel het overneemt.”

Mobiel sensibiliseren

Voor evenementen kocht Stad Turnhout ook een mobiele AED aan. “Die zetten we in tijdens bijvoorbeeld het Binkies Kinderfestival of muziekoptredens op de Grote Markt”, legt schepen Verheyen uit. “Verder bieden we twee gratis opleidingsmomenten aan in T’ANtWOORD, op zaterdag 22 en donderdag 27 april.”

De mobiele AED wordt ook van stal gehaald op vrijdag 26 mei tijdens Turnhout Outdoor, een evenement van hogeschool Thomas More op de Grote Markt. “Onze studenten gaan daar ook een EHBO-post optrekken”, legt docent verpleegkunde Koen Cleymans uit. “Met de AED gaan ze het aanwezige publiek sensibiliseren. Want je kunt beter iets dan niets doen bij een hartstilstand.”

Dankzij het stadsbestuur hangt er ook een AED aan de ingang van het Speelkaartenmuseum.© BERT DE DEKEN

www.turnhout.be/aed

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners