© TVO

Portieken langs N16 in Bornem moeten veiligheid garanderen tijdens werken aan hoogspanning

Bornem -

Wie langs de N16 tussen Bornem en de Scheldebrug rijdt ziet daar sinds dinsdagnamiddag twee grote houten portieken staan langs de weg. Het houten bouwwerk dient voor de veiligheid tijdens werken die Elia uitvoert aan de hoogspanningslijnen. “Op die manier kunnen de kabels nooit op de rijweg of op een gebouw vallen”, meldt Simon November, woordvoerder van transportnetbeheerder Elia. Net naast de N16 wordt ook een nieuwe hoogspanningsmast gebouwd. De werken zullen niet voor verkeershinder zorgen.

Ward Bosmans

De hoogspanningslijn Mercator – Brueghel, tussen Kruibeke en Dilbeek, loopt ook over het grondgebied van Bornem en Puurs-Sint-Amands. De lijn, die kan aanzien worden als een ruggengraat van ons elektriciteitsnet, steekt er de spoorweg en de N16 over. “Omdat ons elektriciteitsverbruik steeds evolueert moeten we onze netten daaraan aanpassen. Deze hoogspanningslijn van 380 kV kan je bezien als een autostrade. We maken ze klaar voor de toekomst. We verbruiken allemaal meer elektriciteit en we hebben zonnepanelen, elektrische wagens en warmtepompen. Die hernieuwbare energie is er niet altijd. Als het niet waait en er is geen zon, dan is er ook geen productie. We moeten bovendien een interconnectie met het buitenland hebben zodat we indien nodig stroom kunnen uitwisselen”, zegt Simon November, woordvoerder van transportnetbeheerder Elia.

“Heel concreet plaatsen we hier een nieuwe hoogspanningsmast die steviger is dan de bestaande. Als die klaar is dan worden de geleiders overgebracht naar de nieuwe mast. De oude mast gaat weg. Ook de geleiders zelf krijgen een upgrade naar HTLS-geleiders (High Temperature Low Sec. Dat zijn geleiders die een hogere capaciteit aan stroom kunnen vervoeren. De portieken die hier vandaag worden geplaatst boven de N16-gewestweg én de ijzeren stelling boven de spoorweg dienen voor de veiligheid bij die werken. Op die manier kunnen de kabels die afgehaald worden nooit op de rijweg of op een gebouw vallen. We besteden ook aandacht aan de bescherming van de zeldzame orchideeën in het natuurreservaat Spierbroek”, vertelt November.

Er wordt ook een nieuwe hoogspanningsmast gebouwd naast de bestaande.© Ward Bosmans

Het hele Mercator-Brueghel project zou klaar moeten zijn tegen 2026. Deze lijn maakt transport van energie op heel hoge spanning mogelijk en wordt gebruikt om interconnecties met andere landen aan te gaan en dus energie in en uit te voeren. De transportcapaciteit van de geleiders zal verdubbelen tot 6 Gigawatt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bornem