© EPA-EFE

Chinese president Xi aangekomen in Kremlin voor nieuwe gespreksronde met Russische president Poetin

De Chinese president Xi Jinping is dinsdagmiddag aangekomen in het Kremlin voor een nieuwe gespreksronde met de Russische president Vladimir Poetin.

jvh

Xi, die momenteel op staatsbezoek is in Rusland, had eerder de dag al zijn Russische ambtsgenoot uitgenodigd voor een bezoek aan China. Het is de bedoeling dat Poetin dit jaar nog naar China afreist. “Ik heb gisteren president Poetin uitgenodigd om naar China te komen dit jaar, wanneer hij kan”, aldus Xi. Het vorige bezoek van Poetin aan China dateert van vlak voor de Russische invasie in Oekraïne: hij was toen onder meer aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking.

Dat Xi Jinping tijdens zijn bezoek aan Rusland meteen een uitnodiging aan Poetin overhandigt, lijkt de goede relaties tussen beide landen nog wat meer in de verf te zetten. De Chinese president beklemtoont dinsdag dat hij hoe dan ook een prioriteit zal blijven maken van de betrekkingen tussen de twee “strategische partners”.

Het staatsbezoek van de Chinese leider aan Rusland duurt nog tot woensdag. Xi en Poetin zullen dinsdag onder meer spreken over het vredesplan voor Oekraïne, dat vorige maand door Peking werd voorgesteld. Het is voor het eerst sinds 2019 dat Xi officieel op bezoek is in Rusland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER