© vln

Vlaamse overheid koopt steeds meer landbouwgrond op

Sinds 2019 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) 4.268 hectare grond, waarvan een derde landbouwgrond. In 2022 gaat het al over een verdubbeling van de cijfers van 2019, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens heeft opgevraagd bij minister van Omgeving Zuhal Demir. Door het opkopen van landbouwgrond ontpopt de regering zich volgens Janssens “steeds meer als vijand van de boer en het platteland”.

Bron: Belga

Het Agentschap Natuur en Bos koopt de laatste jaren steeds meer gronden. In 2019 ging het nog om 724 hectare, waarvan 232 hectare landbouwgrond. In 2022 verdubbelde dat naar 1.429 hectare, waarvan 464 hectare landbouwgrond. In totaal kocht de Vlaamse regering op vier jaar tijd 1.427 hectare aan landbouwgrond, een derde van alle grondaankopen.

Ook het aankoopbudget voor gronden ging de voorbije jaren sterk omhoog. In 2015 was het totale aankoopbudget voor gronden bijna tien miljoen euro. “Onder minister Demir steeg dit budget in 2020 tot 41 miljoen euro. In 2022 ging het zelfs om 67,5 miljoen euro. Dit is ruim zes keer meer dan zeven jaar geleden”, zegt Janssens.

Volgens minister Demir is de aankoop van landbouwgronden voor de realisatie van natuurgebieden “niet de stuwende kracht” van de hoge aankoopprijzen. Maar volgens Janssens klopt dat niet helemaal. “In februari 2023 kocht het ANB in Lichtervelde 30 hectare landbouwgrond aan een gemiddelde prijs van 113.400 euro per hectare. De gemiddelde grondprijs voor West-Vlaamse landbouwgrond is 77.300 euro. Zo betaalde de Vlaamse regering 47 procent meer dan de grondwaarde.”

Vlaams Belang noemt het “bijzonder cynisch” dat landbouwers het steeds moeilijker hebben om landbouwgrond te vinden terwijl de overheid zelf volop landbouwgronden opkoopt. “De overheid zou er net voor moeten zorgen dat onze landbouwers beschermd worden en oneerlijke concurrentie vermeden wordt, maar is met haar pestbeleid zelf deel van het probleem”, besluit Janssens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER