Bob Mertens, Marita De Ridder en Christian Clauwers.© Jan Brys

Kunst moet van AZ Klina minder ziekenhuis en meer ontmoetingsruimte maken

Brasschaat -

Wie AZ Klina binnenstapt, ziet her en der kunstwerken aan de muur hangen. Het gaat hier om werk van Bruno Vekemans, Christian Clauwers en Bob Mertens. Met dit initiatief wil het ziekenhuis de Brasschatenaar uitnodigen om ook zonder iemand te bezoeken eens een kijkje in het ziekenhuis te komen nemen.

Voor algemeen directeur Joost Baert is dit een droom die uitkomt. “Al jaren spelen wij met de gedachte onze mooie openbare ruimte nuttig te gebruiken. Zo kwamen we op het idee een kunstraad op te richten. Met deze mensen kiezen we kunstenaars uit die hier willen exposeren. De tijd dat een ziekenhuis naar ontsmettingsproducten en maaltijden ruikt, is definitief voorbij. Wie hier binnenstapt, mag niet het gevoel hebben in een ziekenhuis binnen te komen. Daarbij kan kunst een meerwaarde bieden. Jaarlijks lopen hier 200.000 mensen binnen en buiten. Er werken ook nog eens 2.000 mensen. Een enorm kijkpotentieel voor de kunstwerken. Behalve kunst willen we overogens ook meer en meer groen in ons ziekenhuis integreren”, zegt Baert.

Chritian Clauwers, Joost Baert, Bob Mertens, Marita De Ridder en Carla Pantens.© Jan Brys

Bezoekers, patiënten en personeelsleden kunnen een hele route volgen doorheen het ziekenhuis. Er hangen 25 werken van de Brasschaatse kunstenaar Bruno Vekemans en ongeveer evenveel van Bob Mertens. Van oceaan- en poolfotograaf Christian Clauwers hangen er drie prachtige foto’s.

“Het is de bedoeling dat we deze werken laten hangen voor een periode van zes maanden. Dan moeten zij de plaats ruimen voor andere kunstenaars”, vervolgt Baert.

Voor de weduwe van Bruno Vekemans, Marita De Ridder, heeft deze expo een speciale betekenis. “Bruno en ik hebben tijdens zijn ziekte heel veel uren in Klina doorgebracht. Ik ben dan ook heel blij dat zijn werk hier nu een tijdje zal hangen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners