Burgemeester Kris Van Dijck en Vlaams minister Ben Weyts metsten de nieuwe colafles in tijdens de eerstesteenlegging van de nieuwe gymhal.© AF

Dessel is een nieuw mysterie rijker: colafles met geheime boodschap ingemetst in nieuwe gymhal

Dessel -

Dessel blijft een gemeente van mysteries. Bij de eerstesteenlegging van de nieuwe gymhal werd een colafles met geheime boodschap ingemetst. “Welke tekst we schreven, zal wellicht pas over vijftig jaar bekend worden.”

Annelies Frederickx

Dinsdag werd het officiële startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe gymhal. Spinfit, met 561 leden veruit de grootste Desselse sportclub, zal zich binnenkort onder meer kunnen uitleven op een tumblingbaan van 25 meter, een verende vloer van 14 x 14 meter voor acrogym en drie maxitrampolines met een vrije hoogte van tien meter. Aan de nieuwe gymhal hangt een kostenplaatje van bijna vier miljoen euro en omdat Vlaanderen een bovengemeentelijke sportinfrastructuursubsidie toekende van 600.000 euro, zakte Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) dinsdag af naar Dessel om samen met burgemeester Kris Van Dijck (N-VA) de eerstesteenlegging uit te voeren.

In het najaar van 2022 vond Herman Minnen de colafles tussen het puin van de oude gymhal© AF

Reactie Coca-Cola

Bij de eerstesteenlegging werd meteen ook een nieuwe colafles ingemetst. Tijdens de afbraakwerken van de oude gymhal ontdekte Herman Minnen vorig jaar een oude colafles tussen het puin. In die colafles stak een brief en het kostte de Desselse schepen flink wat moeite om de boodschap uit de fles te krijgen. Het mysterie van de colafles hield heel Dessel een tijdlang in de ban, tot de betrokkenen tekst en uitleg gaven. “In de ingemetste colafles zat een brief met de handtekeningen van alle vrijwilligers die vijftig jaar geleden de Spinhal bouwden”, legt schepen Herman Minnen (N-VA) uit. “Het Dessels mysterie van de boodschap in de colafles verspreidde zich als een lopend vuurtje en zelfs Coca-Cola reageerde. De frisdrankengigant bezorgde het gemeentebestuur een bak met volle flessen en één lege met een strik errond. Die kon gebruikt worden als nieuwe capsule voor onze boodschap.”

Volgende generatie

Coca-Cola bezorgde het Desselse gemeentebestuur een nieuwe colafles (met strik) om in te metsen.© AF

Net als vijftig jaar geleden werd dinsdag een colafles ingemetst in de nieuwe gymhal. “Dat gebeurt nu in een nis, maar het studiebureau heeft een plaats aangeduid waar de colafles definitief ingemetst zal worden, namelijk in een dubbele muur onder de trap. In onze fles zit, net als vijftig jaar geleden, een brief met een boodschap. Welke tekst burgemeester Kris Van Dijck en ik neerpenden, blijft vooralsnog geheim. Die boodschap is voor de volgende generatie en zal wellicht pas over vijftig jaar bekend worden.”

Torenhaan

Zo is Dessel een nieuw mysterie rijker, wat een traditie lijkt te zijn in de gemeente. Toen de torenhaan door een storm van de kerk waaide, bleek er een fles met boodschap in te zitten. Die fles, met de bijbehorende tekst over de opbouw van de kerk, is te bezichtigen in de Sas 4-toren. In 2005 werd de torenhaan opnieuw op de kerk geplaatst, samen met een nieuwe fles én geheime boodschap. “Die tekst is ook een goed bewaard geheim”, lacht toenmalig burgemeester en huidig voorzitter van de gemeenteraad Michel Meeus (CD&V). “Ik hou mijn lippen stijf op elkaar. Pas wanneer de torenhaan nog eens van zijn sokkel gehaald wordt, zal mijn tekst gelezen kunnen worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners