Zeventien handelszaken engageren zich voor het initiatief Hartelijke Plekken.© yjs

In deze handelszaken kan je een koffie of gebakje voor iemand anders betalen: “Een kleine geste met een grote betekenis”

Sint-Niklaas -

Sint-Niklazenaren die zich eenzaam voelen of het financieel moeilijk hebben, kunnen vanaf nu terecht bij verschillende Hartelijke Plekken. Zeventien lokale handelaars doen mee aan het initiatief en bieden een plek aan waar mensen in armoede onder meer kunnen genieten van een gratis hapje en drankje. “Betalende klanten kunnen een extra consumptie betalen voor wie daar nood aan heeft”, vertellen initiatiefneemsters Ingrid Vennens en Franciska Aelbrecht van Avansa Waas-en-Dender.

Yannick Joos

De vzw Enchanté, Avansa Waas-en-Dender en de stad Sint-Niklaas slaan de handen in elkaar om een nieuw burgerinitiatief in het leven te roepen: de Hartelijke Plekken. Verspreid over de Sint-Niklase binnenstad zetten verschillende handelszaken hun deuren expliciet open voor mensen in een kwetsbare positie. Ze bieden zelf gratis kleine diensten aan, van wifi over toiletgebruik of elektriciteit om de gsm op te laden. Iedereen kan er ook iemand in nood trakteren. Bedoeling is dat betalende klanten een extra consumptie in de vorm van een kopje koffie of stukje gebak kunnen trakteren aan iemand die het moeilijk heeft. De zeventien handelszaken die deelnemen aan het initiatief zijn gemakkelijk te herkennen aan de Hartelijke Plekken-sticker op de deur. (Lees verder onder de foto)

De Hartelijke Plekken zijn makkelijk herkenbaar aan het logo.© yjs

“Op die manier willen we kwetsbare mensen ook de kans geven om eens buiten te komen en op plekken te komen waar anders een financiële drempel is. We gaan ervan uit dat mensen die iets zullen vragen dat ook écht nodig hebben”, vertellen initiatiefneemsters Ingrid Vennens en Franciska Aelbrecht van Avansa Waas-en-Dender. “Iedereen wint in dit project. De betalende klanten weten dat hun gift meteen goed gebruikt wordt en helpen zo de gebruikers om even uit de eenzaamheid te treden. We willen dan ook iedereen uitnodigen om de handelszaken te bezoeken en af en toe eentje extra te trakteren om zo een goede start te nemen en op termijn verder te groeien.”

Een overzicht van de Hartelijke Plekken vind je op: www.enchantevzw.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners